eclipsa

Prima eclipsă a anului 2015 are loc vineri, 20 martie, fiind vorba despre o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, eclipsa parţială fiind observabila din Europa, nordul Africii şi vestul Asiei. Fenomenul este observabil de pe teritoriul României.

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 şi eclipsa cu cea mai mare magnitudine până în 2027. De fapt următoarea eclipsa vizibilă din România, după eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parţială care se va produce pe 21 iunie 2020, adică peste 5 ani.

Eclipsa debutează în vestul ţării la ora 10:40, penumbra Lunii deplasându-se de la vest la est – nord-est. La ora 10:56 eclipsa este în desfăşurare în întreaga ţară. Fenomenul este în desfăşurare pe cerul sud-sud-estic, la altitudinea de aprox. 40°. Maximul eclipsei se produce în jurul orei 11:55, valoarea exact depinzând de locaţia observatoruluiDupă maxim, eclipsa continuă, Luna eliberând încet discul solar. Ultimul contact al eclipsei are loc în vestul ţării la ora 13.00, iar în est şi nord-est la 13.10.

Pentru că este vorba despre observarea Soarelui, trebuie precizate câteva aspecte foarte, foarte importante. Astfel, observarea Soarelui se face doar prin filtre speciale care permit trecerea doar a unei mici cantităţi de lumină. De asemenea aceste filtre nu permit trecerea unor raze dăunătoare ochilor. Ochelarii care s-au comercializat cu ocazia eclipsei de Soare din 1999 sunt buni pentru observarea Soarelui şi a eclipselor de Soare.

Recomandările redacției