Dacă în alți ani, primăriile nu aveau atribuții atât de mari în domeniul asistenței sociale, în ultimii doi ani, ceva mai multe dintre responsabilități le-au revenit acestora. În consecință, direcțiile de asistență socială trebuie să se ocupe de sprijinirea administrațiilor în dezvoltarea stategiei sociale.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad organizează în fiecare an întâlniri periodice de lucru cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale, cu primarii, dar și cu asistenţii sociali din primării. „Întâlnirile urmăresc realizarea unei radiografii actualizate a tuturor furnizorilor publici de servicii și prestații sociale, primăriile, care de fapt sunt partenerii noștri în implementarea cu succes a Strategiei Județene de Dezvoltare a Serviciilor Sociale. Suntem preocupați ca în județul Arad să existe și să se dezvolte un  sistem eficient de intervenţie în caz de nevoie pentru fiecare problemă de ordin social din comunitățile local.

Pentru a ne asigura de  incluziunea socială a grupurilor vulnerabile,  de respectarea dreptului  la o viaţă demnă și  șanse egale pentru toți, ne bazăm pe partenerii noștri, reprezentanții celor 78 de primării din județ. Numai împreună putem urmări și atinge creşterea calităţii vieţii beneficiarilor noștri și de aceea aceste întâlniri periodice sunt mai mult decât necesare”, susține Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Ce teme se dezbat

Edililor de primării le sunt prezentate și oportunitățile de finanțare cu fonduri europene în domeniul furnizării de servicii sociale și noutățile legislative din domeniu, cu impact direct asupra comunităților locale.  În cadrul acestor acestor întâlniri sunt dezbătute și o serie de probleme cu care fiecare primărie în parte se confruntă.

Subiecte de interes mare supuse dezbaterii sunt cazurile de violență domestică, situația vârstnicilor și nevoia de dezvoltare de servicii sociale cum ar fi asistența la domiciliu sau deschiderea unor centre de zi.

Dezbaterile dintre primari și reprezentanții DGASPC sunt organizate în opt centre zonale, astfel încât să fie acoperit întreg județul, iar la acestea participă specialiști ai Serviciului Strategii, proiecte, monitorizare, relații ONG, ai Serviciului pentru prevenirea marginalizării sociale, trafic, migrație și repatrieri și ai Serviciului Intervenție în regim de urgență, situații de abuz, neglijare și violență domestică.

Recomandările redacției