Raliul Aradului a ajuns la ediția a 11-a, iar italianul Simone Tempestini va avea un adversar important –  maghiarul David Botka, la victoria finală. Titi Aur, Bogdan Marișca, Dan Gîrtofan sau Vali Porcișteanu sunt ceilalți piloți aflați „în cărți“, pentru podiumul celei de-a doua etape din Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNRD) 2019, parte din Trofeul European pentru Raliuri (ERT).

Ediţia din acest an a Raliului Aradului își are startul festiv joi, 23 mai, pe platoul din faţa Palatului Administrativ şi reunește 65 de echipaje atât din ţară cât şi din străinătate. Din păcate însă, vremea ploiaosă anunțată pentru weekend va fi adversar pentru concurenți, în timp ce publicului pasionat de acest sport îi va crea disconfort.

Competiția a fost prefațată astăzi de organizatori, la Sala Ferdinand a Primăriei Arad, care au subliniat că această competiție este susținută din bani publici.

„(…)Știm că în orașul și municipiul nostru sunt mulți iubitori ai raliului. Prezentăm scuze și șoferilor pentru perioada în care e blocat traficul în centru, sper să fie înțelegător cu noi, organizatorii și paricipanții la concurs”, a spus Călin Bibarț, viceprimarul Aradului.

De asemenea au fost prezentate detalii legate de organizarea competiției. Ciprian Suărășan, director Raliul Aradului a declarat: „Ne aflăm în fața unui raliu de macadam, cu o lungime totală de 500 de km și probe speciale de 135. Este un raliu foarte tehnic, structurat în 9 probe speciale, dintre care una este superspeciala din centrul orașului. Mă bucur că avem în acest an 65 de echipe, neașteptat de multe din punctul meu de vedere. Cred că lucrurile sunt foarte bine puse la punct din punct de vedere tehnic. Se lucrează la probe de o lună, a fost cel mai capricios an dintre toți cei 11 de când mă ocup de Raliu. Am suferit crunt, dar, până la urmă, în ciuda tuturor furtunilor putem organiza Raliul în condiții foarte bune. Invit cetăţenii orașului și județului Arad să participe în număr cât mai mare, acest lucru a contat și la cotarea noastră de anul trecut, pe primul loc. Sunt convins că arădenii, așa cum fac de obicei, se vor comporta civilizat și mi-aș dori ca și în acest an să repetăm performanța organizatorică de anul trecut. Mulțumesc tuturor arădenilor, bineînțeles și autorităților locale. Le mulțumesc și sponsorilor, care ne-au ajutat foarte mult. Sper ca toate să iasă bine și să fim fericiți și liniștiți sâmbătă seara” .

Se anunță schimbări

Mihai Leu, fost boxer și campion național la raliuri, între principalii organizatori a susținut: „Pentru mine, ca și organizator, este o mare satisfacție că Raliul Aradului a crescut atât de mult. Mă bucură faptul că unii piloți, care nu au buget pentru tot campionatul, vor neapărat să vină la Arad. De aici rezultă că Raliul Aradului este unul foarte apreciat. Din punct de vedere sportiv, în acest an cred că va fi cea mai strânsă bătălie pentru locul 1. Pe lângă piloții de top din campionatul nostru, precum Vali Porcișteanu, Titi Aur, Bogdan Marișca sau Dan Gîrtofan, favoritul numărul 1 rămâne Simone Tempestini. Dar, în acest an, el va avea un adversar foarte bun, din Ungaria, pe David Botka, un pilot care este campion european de Raliuri la categoria sa. Cred că fiecare probă specială va fi departajată la o secundă sau două. Sunt convins că vor fi foarte mulți oameni prezenți la superspeciala de vineri seara, sperăm că vremea va fi frumoasă, chiar dacă avem unele emoții în acest sens. Vreau să le mulțumesc tuturor arădenilor pentru sprijin, împreună am reușit să facem Raliul Aradului unul frumos și cunoscut. Sperăm ca la anul, chiar dacă superspeciala nu va fi în centrul orașului, să găsim o soluție cât mai bună, atât pentru spectatori, cât și pentru piloți”.

Reprezentanții Consiliului Județean susțin că ediția de anul viitor va aduce unele schimbări. Parte din competiție nu se va mai ține în centru.

 „Pentru ediția cu numărul 12, care va avea loc anul viitor, avem deja o certitudine: superspeciala nu va mai avea loc în centru, datorită lucrărilor care au început deja la reabilitarea municipiului. Așadar, va trebui să găsim o altă variantă. Chiar și în acest an s-a luat în considerare mutarea superspecialei, dar lucrările sunt doar la început”, a spus Sergiu Bîlcea, vicepreședintele al Consiliului Județean Arad.

Recomandările redacției