evaluareNotele obţinute de către absolvenţii claselor a VIII-a la Evaluarea Naţională sunt sub nivelul mediei pe ţară, însă cu mult mai bune decât anul trecut, când candidaţii au avut de înfruntat primul şoc al camerelor de supraveghere. În timp ce la nivel naţional, procentul note­lor peste 5 a fost de 77%, la Arad a fost de 72%. Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (89,82%), iar cele mai scăzute, în judeţul Olt (60,98%).
Cele mai multe note obţinute de către candidaţii arădeni au fost între 6 şi 6,99. A fost înregistrat şi un număr record de note de 10, respectiv 18. Din păcate, notele de 1 au fost mai multe decât cele de 10, înregistrându-se 47 de astfel de rezultate. Între 2 şi 3 au fost 144 de note, între 3 şi 4 au fost 306, între 4 şi 5 au fost 473, între 5 şi 6 au fost 552, între 6 şi 7 au fost 570, între 7 şi 8 au fost 476, între 8 şi 9 au fost 455, iar între 9 până la 10 au fost 439. Astfel, au fost obţinute 970 de note sub 5 şi 2.510 peste 5.
„Evaluarea naţională a fost organizată în judeţul Arad în 112 unităţi şcolare – Centre de examen, arondate la 26 Centre de comunicare. Evalua­rea lucrărilor scrise s-a făcut în patru Centre zonale de evaluare“, ne-a declarat prof. Nicolae Pellegrini, inspectorul şcolar adjunct al judeţului Arad.
Din cei trei eliminaţi pe ţară, unul este din Pâncota
Din totalul celor 162.693 de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională, la nivel de ţară, doar trei au fost eliminaţi pentru că au fost surprinşi copiind. Doi sunt din Teleorman şi Timiş, iar al treilea din… Pâncota. Al nostru a fost prins copiind la proba de matematică, în momentul în care fiţuicile i-au căzut chiar în faţa supraveghetorului.
Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, specific examenelor care au ca scop evaluarea competenţelor pentru finalul ciclului gimnazial.
În prima etapă de admitere la liceu se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. în intervalul 5-10 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a. Listele cu candidaţii vor fi afişate pe 17 iulie la şcolile unde elevii au învăţat şi la liceele unde au fost repartizaţi, iar până pe 26 iulie pot fi depuse efectiv dosarele de înscriere.
A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu vor împlini 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2013 – 2014. În intervalul 17-22 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi.
În cea de-a treia etapă de admiterela liceu, repartizarea computerizată va avea loc în zilele de 5 şi 6 august, pentru elevii care nu au participat la nici o repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau cei care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu.

Recomandările redacției