Mâine, 21 martie, asociația „Firimiturile se dăruiesc” organizează „Tabăra voluntarilor” la care vor participa elevi din 34 de licee arădene. Inaugurarea va avea loc la Șiștarovăț, ca mai apoi activitatea să se desfășoare în diferite locații sociale din județul Arad.

„Suntem STEP IN – Voluntari în acţiune, un grup de tineri voluntari şi ne ocupăm de promovarea şi introducerea conceptului de voluntariat în şcoli. Scopul este de a le oferi elevilor de liceu un prim contact cu voluntariatul şi de a-i face conştienţi de problemele sociale din România şi de a-i educa prin implicare activă în activităţi voluntariale care au că şi scop atenuarea acestor probleme pe termen lung”, susțin reprezentanții asociației.

În decurs de 4 ani au inițiat 150 de voluntari. Traingul sau mai bine spus „Tabăra Voluntarilor” durează 6 zile. În fiecare zi elevii se întâlnesc cu diferite ONG-uri, instituții și activități practice, aceștia învățând despre sărăcie , prin vizite la persoane nevoiașe și prin a le oferi un mic sprijin cu alimente, vizite la centre cu copii bolnavi cu Sindromul Down , centre de persoane cu dezabilități , azil de bătrâni, terapie prin cai, centrul de nevăzători, SMURD, psihologi, case de copii , Centrul de recuperare „Ridică-te și umblă ”, Caritas Lipova , centru de refugiați, Hospice ( persoane bolnave stadiu final cancer) etc.

Proiectul încearcă să sensibilizeze în tineri responsabilitatea pentru prezent. Aportul considerabil în formarea societății viitoare o au chiar și acești tineri participanți la proiectul social. Prin intermediul acestor zile, tinerii vor putea cunoaște modele și aparate sociale care există în jurul orașului Lipova, putându-se desprinde de cotidianul obișnuit, iar prin conferințele asistenților sociali și al persoanelor calificate, devotate vocației proprie domeniului de activitate pe care îl reprezintă, se dorește o progresare reală a tuturor participanților, prin prezentarea tuturor acestor probleme sociale. În tineri există o sensibilitate socială și se urmărește descoperirea ei și formarea acesteia.

Motivaţia noastră a pornit din cauza lipsei unei educaţii în acestă direcţie în şcolile din România, iar de aici şi ideea noastră de a le oferii tinerilor liceeni un training despre „cum poţi să te implici şi mai înainte de toate, ce însemnă să devii VOLUNTAR”. Nu ştim dacă suntem diferţi şi probabil că nici nu inovăm acest domeniu, însă noi dorim să le oferim tinerilor şansa de a lucra într-o echipă, şansa de a ajuta persoanele care au nevoie, şansa de a învăţa să ai încredere în ține şi în ceilalţi. Modalitatea prin care facem acest lucru este oarecum neconvenţională pentru ei, deoarece ieşim din zona de învăţământ clasic, folosind metode interactive, jocuri distractive şi prin workshop-urile organizate le oferim posibilitatea de a cunoaşte de aproape şi ONG-urile din zona, din România, urmând că apoi să se poată implică că şi voluntar oriunde consideră ei că se potrivesc. Pe viitor ne dorim să ieşim din aria oraşului Lipova unde ne defăşurăm mare parte din activitate şi să ajungem şi în alte licee”, mai spun membrii asociației.

Este cea de-a IV-a ediţie a Taberei de Voluntariat, care se desfăşoară atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. La această tabară care se va desfăşura în perioada 21-27.03.2019 vor participa 34 de tineri din diferite licee din județul Arad şi 6 organizatori/coordonatori ai proiectului din România şi Germania.

Daniela Buboiu

Recomandările redacției