În ultimele zile, au apărut disensiuni între conducerile celor două Consilii Judeţene din vestul ţării, mărul discordiei fiind elicopterul SMURD. Sâmbătă, au apărut mai multe articole în presa timişoreană, conform cărora elicopterul SMURD de la Arad va fi preluat în martie de timişoreni.  Pe de altă parte, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, asigură arădenii că nu vor fi lipsiţi de serviciile medicale de care au beneficiat până acum, inclusiv de elicopterul SMURD. Potrivit opiniatimisoarei.ro, după mai mulţi ani în care Consiliul Judeţean Timiş a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru alocarea unui elicopter SMURD judeţului Timiş, problema a fost tranşată. Chiar din prima zi a lunii martie, Timişoara va avea un elicopter, care va deservi zona de vest a ţării. Totodată, medicii vor lucra, din primăvara, pe câteva ambulanţe noi, care vor ajunge în Timiş. „Avem promisiunea că elicopterul va fi adus acasă de la Arad. Am făcut pistă, urmează să facem şi celalalte amenajări pentru parcare şi garare pentru elicopter, şi în aceste condiţii să înnoim numărul de ambulanţe, probabil în jur de 5, pentru SMURD şi Ambulanţă, pentru cumpărarea lor de către Consiliul Judeţean. Deci în loc să luăm un elicopter şi două ambulanţe, probabil vom cumpăra până la 6 ambulanţe, în funcţie de bugetul pe care îl vom aproba”, a declarat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, citat de opiniatimisoarei.ro.

Dacă în trecut reprezentanţii Consiliului Judeţean îşi făceau griji că nu au suficient spaţiu pentru a putea construi heliportul şi nici spaţiul de garare pentru elicopter, acum problema este ca şi rezolvată, scrie opiniatimisoarei.ro. După ce va fi dezafectată o ţeavă care trece prin curtea spitalului şi va fi mutat gardul, va exista spaţiu atât pentru staţionare, cât şi pentru construirea unei staţii de alimentare pentru elicopter, conform publicaţiei timişorene. „Pista era în amenajare, dar era improprie, a fost în amenajare şi continuă. Trebuie făcute omologări, ca să fie în regulă. Va rămâne aceiaşi pistă, iar după ce mutăm gardul vom avea suficient spaţiu şi pentru staţia de alimentare şi pentru garaj. În momentul în care noi vom elibera zonă, ca să nu fie probleme la aterizare şi la decolare şi vom reuşi să primim avizele pentru tot, putem primi elicopterul”, a mai completat preşedintele CJT. Data preconizată de conducerea Consiliului Judeţean pentru aducerea elicopterului SMURD de la Arad la Timişoara este de 1 martie.

„Menirea elicopterului SMURD este una medicală, nu politică sau jurnalistică”

Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, doreşte să precizeze că locuitorii judeţului nostru vor putea să beneficieze în continuare de serviciile din sistemul de urgenţă, inclusiv de elicopterul SMURD. „Doresc să-i asigur pe cetăţenii judeţului Arad că elicopterul SMURD va deservi în continuare sistemul de sănătate arădean. Fac această precizare pentru a infirma zvonurile şi atacurile din aceste zile, care «dau» ca şi plecat acest elicopter”, afirmă Adrian Ţolea.

În fapt, elicopterul SMURD aparţine de Ministerul de Interne şi asigură intervenţiile de urgenţă necesare zonei de vest a ţării, mai precis judeţele Arad, Bihor, Caraş-Severin şi Timiş. Elicopterul în sine îşi are baza la Aeroportul Arad, atât datorită poziţionării geografice, cât mai ales a condiţiilor oferite. Cadrul medical este asigurat de medici din trei judeţe, Arad, Bihor şi Timiş, care în perioada în care efectuează acest serviciu de gardă sunt prezenţi tot la Arad.  „Noi am asigurat de la bun început toate condiţiile necesare desfăşurării în bune condiţii a serviciului medical de urgenţă cu ajutorul elicopterului. Aici mă refer la investiţia iniţială, dar şi la eforturile financiare constante, pentru ca echipajul mixt, atât cadrele medicale, cât şi piloţii, să aibă toate condiţiile necesare. Elicopterul nu este al Aradului, al Timişului, ci al Ministerului de Interne, iar menirea lui este una medicală, nu politică sau jurnalistică. Regret că unele afirmaţii sunt preluate şi amplificate, efectul direct fiind inducerea unei stări de disconfort, chiar panică, în rândul cetăţenilor. Consider că Aradul oferă un cadru normal, medical, tehnic şi administrativ, pentru ca elicopterul SMURD să-şi desfăşoare activitatea în condiţii foarte bune, totul pentru sănătatea românilor din această zonă a ţării”, a completat Adrian Ţolea.

Pentru a întări ideea că Aradul oferă un cadru optim pentru elicopterul SMURD, Adrian Ţolea mai precizează că „activitatea Aeroportului Arad, cât şi condiţiile aeronautice oferite, se vor îmbunătăţi simţitor odată cu darea în folosinţă a noii aerogări, modernizată după standarde care să perimtă accesarea mai multor curse, interne şi internaţionale. De fapt, în perioada imediat următoare vom parafa o înţelegere cu un operator de curse aeriene, iar din primăvară vom avea curse atât interne, cât şi internaţionale”.

Recomandările redacției