emil

Publicistul Emil Șimăndan a relatat, la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe momente din timpul Revoluţiei din Decembrie 89 de la Arad, povestindu-le elevilor Colegiului Național “Moise Nicoară” că acesta a fost cel mai marcant eveniment al generaţiei sale.

Evenimentul a făcut parte din conferinţa „Arad. Revoluție. 25”, organizată de Asociaţia “Arad Capitală Europeană a Culturii” în anul 2021, dedicată Revoluţiei din anul 1989.

“Cel mai important eveniment al generaţiei mele a fost Revoluţia din Decembrie 89, aşa cum cel mai important eveniment al părinţilor a fost al doilea Război Mondial şi al bunicilor, primul Război Mondial. Eu eram ziarist în decembrie 89. În acest context am început la începutul anului 1990 să cercetez evenimentele mai amănunţit. Marea mea surpriză a fost că tot ceea ce am descoperit nu puteam să public. Nu-mi publicau cei care conduceau atunci ziarele şi aveam documente pe care le-am adunat stând de vorbă cu revoluţionari, cu armata, cu oamenii simpli. Astfel mi-a venit ideea să scriu o carte”, a spus Emil Şimandan.

Emil Şimăndan le-a povestit elevilor că în 21 decembrie s-a aflat în mijlocul evenimentelor din centrul Aradului şi că l-a impresionat foarte mult curajul de care a dat dovadă actorul Valentin Voicilă.

La rândul său, Valentin Voicilă, liderul Revoluţiei din Decembrie 89 de la Arad le-a povestit elevilor Colegiului Naţional “Moise Nicoară” câteva dintre momentele tensionate din acea perioadă.

“Întotdeauna când mă gândesc la acele zile îmi vine în minte imaginea mulţimii adunate în centrul oraşului. Toţi, în cor, faţă în faţă cu armata, au spus Tatăl nostru. Le-am spus să nu atace soldaţii, cum s-a întâmplat la Timişoara, pentru a evita deschiderea focului. Oamenii m-au ascultat şi am reuşit să formăm un brâu din boxeri, luptători, judocani între oameni şi soldaţi. Am luat cearşafuri de la maternitate pe care am scris cu ruj de buze Timişoara, Timişoara şi Jos Ceauşescu”, a spus Valentin Voicilă.

 

Emil Şimăndan, la un pas de moarte, pentru un manuscris

Emil Şimăndan a ajuns în stare gravă la spital, în anul 1999, după ce a fost atacat în apropierea locuinţei sale cu scopul de a i se fura manuscrisul unei cărţi.

“În 1999 s-au împlinit zece ani de la Revoluţia din decembrie şi atunci urma să apară un volum din Întrebătorul din Agora. Am obţinut o sponsorizare de la guvernul Radu Vasile şi urma să scot o carte mai elegantă. Eu purtam manuscrisul cărţii tot timpul la mine, să mai fac corecturi. Într-o zi, am fost urmărit de la Prefectură până în apropiere de locuinţa mea de lângă Şcoala Generală 5. Între blocuri, am fost atacat, am fost lovit în cap, şpreiat, şi am ajuns în comă, la spital. Mi-am revenit după cinci zile de tratament. Poliţia a declanşat încă din seara respectivă o acţiune, au agăţat nişte boschetari, pe care am impresia că i-au cotonogit pe nedrept, şi nu au găsit nici urmă de făptaşi sau geanta cu manuscrisul. Au trecut 15 ani, nici acum Poliţia din Arad nu a reuşit să afle cine au fost bandiţii care mi-au furat manuscrisul şi m-au bătut de era cât pe ce să trec în lumea de dincolo”, a spus Emil Şimăndan.

Acesta a mai spus că, până la urmă, cartea a fost publicată deoarece copiii săi aveau pe calculator mare parte a paginilor cărţii.

 

Recomandările redacției