Erdogan și Rouhani discută la Ankara despre Siria

0
231

Potrivit Agerpres, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele iranian Hassan Rouhani au început joi, la Ankara, discuţii referitoare în principal la conflictul din Siria, unde ţările lor se numără printre actorii-cheie, relatează AFP.

Întâlnirea fusese programată înaintea anunţului de miercuri seară al preşedintelui american, Donald Trump, privind retragerea unilaterală a forţelor SUA din Siria.

Aceasta le-ar lăsa libertate de acţiune pe teren în Siria forţelor sprijinite de Rusia şi Iran, respectiv de Turcia.

Iranul este, alături de Rusia, aliat al regimului de la Damasc, în timp ce Turcia îi susţine pe o parte din rebeli împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

Cele trei ţări patronează procesul de la Astana, menit să reglementeze politic conflictul sirian şi care a eclipsat negocierile purtate sub egida ONU.

Întrevederea Erdogan-Rouhani, ce va fi urmată de o conferinţă de presă, survine pe fondul ameninţărilor Ankarei de lansare a unei noi ofensive în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a Washingtonului împotriva SI, dar considerată grupare teroristă de Ankara.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a afirmat joi că ţara sa lucrează ‘intens’ în ce priveşte prezenţa YPG în nordul Siriei, mai ales în oraşul Manbij şi în regiunea de la est de Eufrat. ‘Când va veni vremea, vor fi îngropaţi în şanţurile pe care le sapă. Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de aceasta’, a declarat ministrul, citat de agenţia Anadolu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.