Cu siguranță, sistemul social are nevoie de proiecte umanitare, de aportul organizațiilor non-guvernamentale și de voluntariat. Însă, în derularea campaniilor umanitare este esențială buna transparență, precum și actualizarea continuă a datelor, pentru ca mass-media și populația să nu fie indusă în eroare.

Cotidianul nostru a avut o colaborare cu Asociația Speranță pentru România, colaborare ce se traduce printr-o înțelegere verbală și care, de partea cotidianului nostru a presupus mediatizarea unor campanii umanitare pentru copii și adulți bolnavi, familii sărace sau persoane vârstnice dezavantajate social. În decursul timpului, cotidianul nostru a prezentat situații dramatice în care s-au aflat persoane bolnave sau sărace, în pur scop umanitar. Avem certitudinea că, prin mediatizarea unor cazuri am putut contribui la creșterea calității vieții unor persoane aflate în nevoie.

Dintr-o neînțelegere, pe fondul preluării unor date care apăreau ca fiind încă valabile, în ziarul nostru a fost publicată o campanie umanitară care nu mai era de actualitate. Este vorba de articolul „Abandonați și suferinzi, vârstnicii unui adăpost din județ au nevoie de pâine“, articol de mediatizare a campaniei derulate în trecut de Asociația Speranță pentru România și publicat în decursul lunii ianuarie. În articol a fost vorba de un adăpost pentru persoane vârstnice din comuna Cermei, care a fost sprijnit de Asociația Speranță pentru România, anii precedenți. Din cauza unei erori de date de pe site-ul asociației Speranță pentru România, campania a fost preluată de noi, întrucât apărea ca fiind activă. Am fost informați ulterior că, adăpostul din Cermei este închis din luna aprilie a anului 2019. Fostul administrator al adăpostului, Marcel Tănase ne-a declarat că a închis adăpostul și că a încheiat și colaborarea pe linie umanitară cu asociația. Acesta a subliniat că nu dorește să fie acuzat pe nedrept că strânge donații, întrucât adăpostul a fost închis.

În baza unei discuții cu acesta ni s-a confirmat că, la baza neînțelegerii a stat eroarea de date. De asemenea și reprezentanții Asociației Speranță pentru România au recunoscut că a fost vorba de această eroare și că, acțiunea umanitară a fost încheiată, în ciuda faptului că mai apărea pe site. În general, o campanie închisă presupune suspendarea strângerii de fonduri, chiar dacă, dintr-o greșeală, aceasta apare încă pe portalul unui ONG.

Cotidianul nostru a semnalat această situație din dorința de a clarifica opiniei publice eroarea de date, eroare remediată pe portalul asociației Speranță pentru România.

Recomandările redacției