Ceremoniile militare si depuneri de coroane, desfasurate la Troita din curtea Unitatii Militare din RadnaLa fel ca în fiecare an, şi de această dată, luna septembrie a marcat un eveniment important pentru reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene: comemorarea eroilor de la Detaşamentul Păuliş.
În acest an, manifestările comemorative au avut loc sâmbătă, 21 septembrie. Aceste acţiuni, organizate în fie­care an, sunt dedicate luptelor eroilor de la Păuliş din septembrie 1944.
Manifestările comemorative din acest an, au marcat împlinirea a 69 de ani de la luptele eroice din septembrie 1944 care s-au purtat împotriva trupelor inamice invadatoare pe teritoriul judeţului Arad, pentru apărarea Defileului Mureşului dar şi a suveranităţii şi integrităţii patriei.
Şi de această dată, manifestările au fost concretizate în diverse ceremonii, organizate în mai multe locaţii din oraşul Lipova şi bineînţeles din Păuliş. Toate acestea au fost organizate de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Secţiunea «Detaşamentului Păuliş», în sprijinul căreia au venit, ca de fiecare dată, următoarele instituţii locale şi judeţene: Instituţia Prefectului Arad, a Consiliului Judeţean Arad, Primăria Oraşului Lipova, Primăria Comunei Păuliş, Arhiepiscopia Aradului, a Unităţilor militare 01249, 01221 şi 02526, precum şi a Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Arad.
Programul manifestărilor comemorative a început cu un ceremonial militar şi religios la Troiţa din curtea Uni­tăţii Militare Radna, unde  în cadrul unui ceremonial militar şi religios, s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor, precum şi o acţiune de depunere de coroane din partea instituţiilor locale prezente la această desfăşurare.
Acţiunile comemorative au continuat cu o procesiune religioasă şi depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din Radna (aflat în spatele Şcolii Generale din Radna),  acestea fiind  cele două locaţii din oraşul Lipova, dedicate eroilor de la Detaşamentul Păuliş. Slujbele religioase au fost oficiate de şapte preoţi, prezenţi la Lipova cu ocazia desfăşurării acestor manifestări.
În continuarea acestor acţiuni desfăşurate în oraşul Lipova, manifestările s-au mutat în localitatea Păuliş, unde a avut loc o liturghie arhierească cu parastas pentru eroi la Biserica Ortodoxă din localitatea Păuliş, precum şi un ceremonial religios şi militar cu depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Păuliş.
La această amplă acţiune, au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale şi judeţene, repre­zentanţii partidelor politice dar şi reprezentanţi ai altor organizaţii din oraşul Lipova şi localitatea Păuliş. Alături de toţi aceştia au fost prezenţi şi câţiva veterani de război, militari care au luptat în anul 1944 în aceste lupte de la Păuliş şi care azi, în vârstă de peste 90 de ani, au dorit să ia parte la aceste manifestări.
Dintre reprezentanţii locali şi judeţeni care au participat la aceste acţiuni de comemorare, amintim pe: Vasile Dodon – viceprimarul oraşului Lipova, Dl. Paul Dobrescu – administrator public în cadrul Primăriei Oraşului Lipova, consilieri locali, precum şi alţi reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Lipova, Dorel Căprar – deputat şi consilierii judeţeni: Marius Sulincean, Vasilică Damian şi Cornel Lucaci.
Alături de aceştia, la eveniment, au luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, re­prezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre militare de la Poliţia Lipova şi Unitatea  Militară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR – SRI, Filiala Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retra­gere – SRI, Filiala Lipova), reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice din Lipova şi Radna,   precum şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din oraşul Lipova.
Ceremoniile desfăşurate în această zi de 21 septembrie 2013, au fost foarte frumoase şi impresionante, veteranii de război prezenţi în cadrul acestor manifestări, în vârstă de peste 90 de ani,  exprimându-şi cu această ocazie, onoa­rea şi bucuria de a putea fi prezenţi şi azi,  dupa 69 de ani,  la toate aceste activităţi de comemorare, sperând că anul viitor vor fi din nou la Lipova şi la Păuliş pentru a marca 70 de ani de la luptele pe care le-au purtat în anul 1944 la Păuliş.

Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției