Conducerea Ministerului Educației a lansat mai multe dezbateri publice cu directorii școlilor pentru a hotărî dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a mai este justifică. Asta în condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a. Totuși modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației.

În momentul de față evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu. Dacă învățământul devine obligatoriu pentru 12 clase nu se mai justifică evaluările intermediare.

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar trei ani – prevederi neaplicate nici până acum.

Cu toate astea, mai este drum lung până când Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a va fi scoasă din schemă. „Totul este la nivel de proiect, la nivel declarativ. Până când se va produce efectiv schimbarea mai durează. Pânp în acest moment pe adresa Inspectoratului Școlar Județean Arad nu a venit nici o adresă în acest sens din partea Ministerului Educației“, ne-a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul școlar general al ISJ Arad.

Recomandările redacției