Așa după cum am mai scris anterior,  fiecare comunitate a ales să recompenseze într-un mod sau altul activitatea voluntarilor în cadrul Serviciilor Volun­tare pentru Situații de Urgență locale. Dacă în unele comunități se oferă avantaje financiare, în comuna Birchiș aceste recompese sunt mai originale. Astfel, celor nouă voluntari de aici li se oferă anual câte o… deplasare de o săptămână în diferite zone din țară, la diferite obiective, cu participare și la unele conferințe tematice, după cum preciza chiar primarul Ioan Guțu.
„Această inițiativă originală de recompensare a serviciilor oferite comunității de către voluntarii SVSU a fost luată cu câțiva ani în urmă și se pare că a fost pe placul oamenilor și noi am numit-o… excursia anuală! Anul acesta, ei au beneficiat în plus și de participarea la o conferință interactivă cu tema «Probleme de interes pentru dezvoltarea colectivităților locale», unde s-a dezbătut și activitatea de voluntariat pentru situațiile de urgenț și care s-a ținut la Jupiter în perioada 24-28 august a.c., la inițiativa Patronatului Serviciilor Publice din România. Au fost expuneri și dezbateri dar au fost și demonstrații practice făcute de Asociația Foișorul de Foc. Aceasta a fost reprezentată la conferință și de doi generali și doi colonei cu rol deosebit și în creșterea pregătirii membrilor SVSU din comuna noastră“, a descris primarul cadrul participarii voluntarilor birchișeni la conferința de la Jupiter.
În completare, edilul din Birchiș a mai subliniat și câteva aspecte de ordin practic: „Consi­- derăm foarte util ca, pe lângă instructajele de pregătire prevăzute în planurile anuale, aceste formațiuni să beneficieze, o dată pe an, la diverse întâlniri și schimburi de experiență, cu rol de eficientizare a eforturile lor dar și de… stimulare și atragere de personal nou în această importantă activitate de voluntariat“.

Recomandările redacției