torokEchipa românească formată din Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Teo Vlad a reuşit, în premieră pentru România, să urce Vârful Nanga Parbat, pe ruta Schell, faţa Rupal.
Alpiniştii nu au folosit oxigen suplimentar sau şerpaşi, echipând ei singuri, integral, traseul, până la altitudinea 8.125 metri. În momentul ascensiunii, alpiniştii români au fost singuri pe munte.
Imediat după atingerea acestei performanţe, Zsolt Torok i-a povestit, telefonic, soţiei sale Minerva, că este foarte fericit.
„Când am vorbit cu el la telefon era foarte fericit şi mi-a descris peisajul de vis „ca din avion”, cu mare de nori, iar în depărtare a văzut K2-ul, unde a fost în 2010.
Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea securităţii alpiniştilor noştri, Guvernului Republicii Pakistan, Ministerului Afacerilor Externe al României şi în special domnului Emilian Ion – Ambasadorul României la Islamabad care s-a interesat în permanenţă de situaţia echipei. Mulţumim, de asemenea, tuturor celor care au fost alături de echipa noastră cu gândul şi cu mesajele de încurajare!”, a transmis soţia lui Zsolt Torok, Minerva.
Duminică, alpiniştii erau în plin proces de retragere din vârf, ajungând în Tabăra 3, la o altitudine de 6.800 de metri. Pentru retragere Zsolt are la el o folie de bivuac, primusul şi mâncare, dar aceasta doar în caz de nevoie.
Expediţia „Nanga Parbat 2013” a început în 5 iunie, iar alpiniştii au trăit un moment dificil, la sfârşitul lunii trecute, când au fost prinşi într-o zonă de conflict din Pakistan, devenind ţintele talibanilor. În timp ce echipa românească se afla în ascensiune şi se ocupa de echiparea rutei, pe partea cealaltă a muntelui, în Tabăra de Bază Nanga Parbat, versantul Diamir, a avut loc un atac terorist, ale cărui victime au fost 11 alpinişti. Însă, cei patru alpinişti români, printre care şi Zsolt Torok, au scăpat cu bine de această încercare şi au continuat expediţia.
Nanga Parbat, care înseamnă „Muntele Golaş” în limba Urdu, este al  nouălea munte ca înălţime din lume. Vârful Nanga Parbat are 8.126 m. Multiplele tentative nereuşite de a urca muntele dovedeşte ca este unul din cele mai dificile vârfuri himalayene. Chiar şi astăzi ascensiunea pe „Muntele Golaş” este considerată periculoasă şi dificilă. În timp ce peste 2.000 de oameni au urcat Everestul, doar aproximativ 200 au reuşit atingerea vârfului Nanga Parbat.
(Ş.M.)

(Foto: arhiva Zsolt Torok)

Recomandările redacției