Motto:

Copilul râde: înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!

Tânărul cântă: jocul şi înţelepciunea mea e iubirea!

Bătrânul tace: iubirea şi jocul meu e înţelepciunea!

Cunoaştem de douăzeci de ani simezele Galeriilor Turnul de Apă, conţinuturile lor, colecţiile prezentate, vernisajele, lansările de carte, expoziţiile tematice, însă de data aceasta Sfinţii Ocrotitori ai Apei şi ai Focului stăteau de veghe rafturilor pline de jucării, iar asistenţa, numeroasă, destinsă şi distinsă se confunda cu atmosfera, una caldă în fapt, dar gata parcă, de paradă sau pluton în aşteptare de comandă… Foc!

„Se vernisează astăzi o expoziţie neobişnuită, foarte interesantă, peste 100 de machete şi jucării, autospeciale de pompieri şi aproape cincizeci de artefacte de muzeu reprezentând echipamente de protecţie individuală, tehnică de intervenţie etc. Din dotarea structurilor de pompieri voluntari ori profesionişti. Ne transpunem aşadar, din lumea reală a jucăriilor, într-o lume cazonă, la figurat, şi, aşa cum omul a învăţat de la animale să se joace… cum însăşi Viaţa este o joacă, pe un bilet câştigător ori nu de loterie, iar jucăriile, obiecte ludice, vă invit să deşirăm povestea gândită de acum doi ani în biroul curatorului, col. r. dr. Dan Paicu”, a spus, cu erudiţia-i deja recunoscută, domnul profesor, Horia Truţă.

Prezentă la inedita vernisare, doamna Claudia Boghicevici, vicepreşdinte CJ Arad a salutat şi a transmis gânduri frumoase din partea preşedintelui CJA, Iustin Cionca, totodată promiţând o permanentă implicare în astfel de demersuri unde plăcutul se îmbină cu utilul ca într-un joc.

„În puţinele cuvinte, doresc să felicit iniţiativa, să vă asigur că vom reînvia colaborările cu formaţiile de pompieri, că pe 17 septembrie vom da startul unei Parade a Formaţiilor civile de Pompieri, asta, după succesul avut cu Maşina de Intervenţie expusă pe platoul din faţa primăriei, unde până şi miresele îşi imortalizau fericita clipă din viaţă, nunta”, a spus prof. Dr. Doru Sinaci, director CCJ Arad.

I-au fost alături expozantului, dr. Dan Paicu la Jucăriile cu foc, reprezentanţi ai administraţiei arădene, ai instituţiilor şi ONG-urilor implicate, personal ISU, colegi, cunoscători în domeniu, istorici, oameni ai presei şi culturii arădene.

„Apreciem ceea ce faceţi, sunteţi un om care nu aşteaptă ci face, dar jucăriile au rolul lor în viaţă, şi de-acum… E bine să nu ne jucăm cu focul”, i-a transmis dl. col. Cristian Gârbău.

La rândul său, dl. col. Marcel Lucaciu a punctat: „Pe vremea noastră, dar şi acum, maşinuţele erau un centru de distragere a atenţiei. Toţi ne-am dorit acest joc. Pentru expozant, maşinuţele, cu jocul lor este o împătimire. Societatea civilă trebuie să fie Ceasul de Alarmă, care să se implice cu responsabilitate în evitarea calamităţilor”.

Vădit cuprins de… focul ca un Joc… al emoţiilor, dr. Dan Paicu a rostit câteva cuvinte: „Mărturisesc, am avut un sprijin real din partea multor colegi, este prima parte dintr-un lung proiect, aş dori să-i dau Jocului răspunsul pasiunii de-acum treizeci de ani, jocul să devină voluntariat social în folosul comunităţii”. Mulţumind pentru cele două Diplome de Excelenţă din partea Centrului Cultural Judeţean şi a Galeriilor Turnul de Apă, expozantul-colecţionar a promis un itinerariu expoziţiei din luna septembrie.

Iar noi, ne-am preumblat frumos ochii la această Poveste expusă, ne-am amintit, cu cei doi baci, de măşinuţele din cutii de chibrite sau lăzi legate cu aţă în care căram păpuşi din zdrenţe, ne-am dat seama că jocul în viaţă are incipit, deznodământ ori punct culminant cu happy- end ori cu… jăratec, croşetat, una pe faţă, alta pe dos, iar rolurile, inversate, ne pot aduce clipe retrăite, cu foc, cu patimă, punct ochit, punct… lovit.

Şi ne-am îmbujorat de-atâta roşu, încât să nu ne sperie jocul cu focul, nici sublimul din candoarea jucăriilor iar viaţa, fie ea o jucărie, s-o percepem, tot ca pe un săltăreţ joc… în doi.

Rodica Florica Ranta Cândea

Recomandările redacției