dunareniExpoziţia „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea” repre­zintă unul din rezultatele unui proiect european, implementat de muzee din Germania, Ungaria, Serbia şi România şi este găzduită în această perioadă de Secţia de Artă a Complexului Muzeal Arad din strada Gheorghe Popa de Teiuş. Vernisată la Ulm, Germania, în mai 2012, expoziţia a fost concepută de Christian Glass, Andrea Vándor, Leni Perencevic de Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm şi scoate la lumină o abordare absolut novatoare a problematicii colonizării şvăbeşti şi a urmărilor ei până în zilele noastre.
Prin punerea sub semnul întrebării a ceea ce numim „răspunsuri ştiute de toată lumea”, expoziţia aduce în faţa publicului larg rezultate ale cercetării istorice recente. Problemele tematizate sunt: „Epoca turcească – cultură înfloritoare sau deşert barbar?”, „Mlaştini putrede sau păşuni îndestulătoare – transformarea urbanistică şi peisagistică în secolul al XVIII-lea”, „Legenda celor trei colonizări şvăbeşti – colonizarea de stat şi cea privată”, „Câştig sau pierdere – analiza socio-economică a zonelor de emigraţie în secolul al XVIII-lea”, „Au venit doar cu bocceluţa? – importanţa capitalului adus şi relaţia cu zonele de emigraţie”, „Familii fericite? – particularităţi micro-demografice în rândul colonizatorilor”,  „… vărsaţi în iarba verde – coliziunea dintre diferitele migraţii”, „Ce se întâmplă unde se cuibăreşte neliniştitul neamţ? – mentalitatea coloniştilor germani” – Andrea Vándor, curator expo­ziţie, Muzeul Central al Şvabilor Dună­reni din Ulm.
În ce priveşte efectele colonizării, sunt abordate teme precum viticultura, mineritul, construcţia de biserici, arhitectură şi urbanism, landscaping, construcţia de orgi, gastronomie, sărbători etc.
Expoziţia „Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea” a fost vernisată de curând şi poate fi vizitată până în 24 februarie. Programul de vizi­tare este de marţi până duminică, între orele 9 – 17. Expoziţia este cu atât mai intresantă cu cât reprezintă o abordare interdisciplinară, bazată pe cercetări ştiinţifice de ultimă oră, a unui subiect care a condiţionat mentali­tăţi, în baza unor legende moderne.

  • H. Ladislau spune:

    Nu prea am înţeles mare lucru din teza de mai sus. Eu sunt convins că şvabii au fost muncitori şi harnici. Despre alte popoare nu pot afirma acest lucru.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției