Complexul Muzeal Arad, în colaborare cu prof. univ. dr. Ovidiu Papană (Timișoara), organizează expoziția Instrumente Muzicale Tradiționale. Colecția Ovidiu Papană va fi deschisă la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horea 10) în perioada 17-19 mai 2018.
Prof. Univ. Dr. Ovidiu Papană activează în prezent ca cercetător privat în domeniul organologiei. De-a lungul timpului, pe plan profesiunal a îmbrățișat cariera muzicală sub diverse forme: dirijor de orchestră folclorică, profesor de muzică, profesor de vioară, profesor universitar la Facultatea de muzică a Universității de Vest din Timișoara (disciplinele: etnomuzicologie și acustică muzicală). Ca interpret muzical s-a remarcat în domeniul instrumentelor tradiționale românești (vioară, drâmbă, fluiere) fiind ocazional membru în cadrul unor ansambluri folclorice.
La ora actuală are o colecție de instrumente tradiționale românești de aproximativ 200 de exemplare, colecție care acoperă toată gama de instrumente folosite în practica muzicii din cultura orală românească – dr. Gabriel Hălmăgean/ Complexul Muzeal Arad.
În domeniul organologiei a scris câteva cărți despre instrumentele folosite în muzica tradițională românească. Studiile sale prezintă în mod actualizat aceste instrumente precum și caracteristicile sonore ale emisiilor muzicale. În ultima perioadă de timp cercetările sale abordează fenomenele acustice întâlnite în practica muzicală instrumentală: studiul detaliat al sunetelor cântate de instrumentele tradiționale. În momentul de față, activitatea sa de cercetare din domeniul organologiei este făcută doar în regim privat.
Programul expozitiei:
Joi, 17 mai, orele 13.00
Vernisajul expoziției, prezintă: dr. Gabriel Hălmăgean. dr. Sorin Sabău/Compartimentul de etnografie al Complexului Muzeal Arad
orele 13.00-14.00
Ateliere demonstrative împreună cu elevii
Colegiului National Preparandia „Dimitrie Țichindeal” Arad (prof. coordonator Claudiu Boscenko)
Scolii Gimnaziale „Iosif Moldovan” Arad/ clasele a IV-a, step-by step (prof. coordonator Ramona Deac și Minodora Ciurdar)
Vineri, 18 mai, orele 09.00-14.00
Ateliere demonstrative
Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad (prof. coordonator Adriana Florea și Simona Căucă)
Colegiul National „Moise Nicoară” Arad (prof. coordonator Diana Simonca-Oprița și Crisitna Pușcaș-Danciu)
Expoziția este deschisă publicului între orele 09.00-17.00.
Sâmbată, 19 mai, orele 20.00-02.00
Noaptea Muzeelor
Ateliere demonstrative pentru public
Intrarea este liberă în toate zilele. Eveniment cultural organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Arad.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției