Biblioteca Județeană găzduiește în holul instituţiei o expoziție omagială Brâncuși intitulată: „Constantin Brâncuși – coloana noastră spre infinit”. Albume de artă, cărți despre sculptorul român și procesul artistic de îmblânzire a materiei, gânduri aforistice reconstituie frugal, „duhul” atelierului său și al omului Brâncuși. Expoziția poate fi văzută până în data de 30 aprilie 2016.
„Geneză, Săruturi, Păsări, Portrete, Rugăciune, Coloane, Prințese … Constantin Brâncuși, artistul român care a zăgăzuit zborul în piatră“, ne spune Lucia Bibarţ, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii.
„Copil fiind am visat întotdeauna că zbor în copaci și în cer. Am rămas cu nostalgia acestui vis. Nu pasărea vreau s-o redau, ci harul ei, zborul, elanul.”
Constantin Brâncuși – zeul, regele și sclavul îmblânzitor al materiei. „Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un sclav.”
Constantin Brâncuși – coloana noastră spre infinit. „Coloana fără infinit e aidoma unui cântec etern care ne poartă în infinit, dincolo de orice durere și bucurie artificială.”
Constantin Brâncuși – căutătorul de sensuri în simplitatea formei. „Simplitatea nu este un țel în artă, dar ajungi fără voie la ea, pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor. ”
Constantin Brâncuși, artistul ieșit din sine și esențializat. „Nu mai sunt al lumii acesteia, sunt departe de mine însumi desprins de propriul meu trup.Mă aflu printre lucrurile esențiale.”

Recomandările redacției