Complexul Muzeal Arad a fost joi, gazda unui eveniment apreciat: vernisajul unei expoziții desprinse din alte vremuri, intitulată sugestiv „Restituiri. O galerie de altădată”.

Colecția de artă de pe simezele Muzeului de Artă a fost donată de Muzeul Național de Arte Frumoase din Budapesta, cu prilejul inaugurării Palatului Cultural din Arad în anul 1913.

Creatiile au fost lăsate în Arad pe fondul izbucnirii Primului Război Mondial și a închiderii termenului limită. Colecția cuprinde o selecție de tablouri caracteristice pentru școala de pictură maghiară, care au fost expuse în galeria de artă a Palatului Cultural din Arad, odată cu inaugurarea acestuia, în 1913. În spațiul de expoziții temporare a Muzeului de Artă, au fost expuse picturi semnate de Vastagh György, Neogrády Antal, Feszty Árpád, Nyilassy Sándor, Boemm Rita, Pállya Cellesztin, Réti István, Balla Frigyes Fülöp. Expoziția conține și o micro-galerie de portrete ale unor personalități arădene, personaje care au ocupat funcții administrative, bancheri, comercianți, medici, din secolul XIX și prima jumătate a secolului următor. Expoziția a fost prezentată de Dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad) și Fekete Károly, vicepreședintele Asociației „Kölcsey” Arad.

Curatorul expoziției, dr. Adriana Pantazi, istoric în cadrul Complexului Muzeal Arad a vorbit despre expoziție: „Este vorba de o dublă restituire. Pe de o parte restituim un detaliu din vechea pinacotecă a Palatului Cultural inaugurată odată cu deschiderea acestuia în 26 octombrie 1913. Pe de altă parte restituim pulicului arădean de astăzi o parte din personalitățile arădene ale secolului 19 și din prima jumătate de secol 20. În 1889, la Arad, se deschidea prima expoziție de artă maghiară în sala festivă a gimnaziului regal, liceul «Moise Nicoară». Timp de opt ani, am mai fost încă 10 astfel de expoziții și astfel s-a născut ideea unei pinacoteci publice a orașului Arad. După aceste repetate expoziții temporare, Asociația culturală Kolcsey împreună cu municipalitatea orașului au hotărât să înființeze o pinacoteca și s-au făcut primele achiziții de pictură“.

Sursa foto: Complexul Muzeal

Kurunczi Ferenc

 

 

Recomandările redacției