A murit Sergiu Nicolaescu. Odată şi odată trebuia s-o facă şi pe asta. Dar, poate, nu aşa şocant. Brusc! Neaşteptat! Stupid! El, Actorul care-şi executa singur cascadoriile, care filma cu mâna în ghips, El, Regizorul care lucra pe platoul de filmare cu branula pe mână, a căzut pe gheaţă. A făcut peritonită. A murit de peritonită în plin secol XXI, cum revoltat şi şocat spunea amicul Bebitzu, om cu medici în familie.
La viaţa mea am văzut mii de filme. Am învăţat să ştiu să mă uit la filme. Radu Cosaşu mă mai pu­blica, din când în când, în paginile sale din „Cinema“ cu opinii de spectator. Am fost impresionat de multe filme. Dar, oricât de dure erau scenele de pe ecran, oricât de prost era filmul, am stat stoic până la final, părăsind sala odată cu ceilalţi spectatori. Cu două excepţii.  Prima a fost la o secvenţă cu şerpi din filmul „Winnetou în Valea Morţii“ după Karl May, când scena era atât de dură încât n-am rezistat şi-am ieşit din sală. Cea de-a doua scenă care m-a făcut să plec mai devreme din sala de cinema a fost momentul naşterii din filmul „Osânda“ lui Sergiu Nicolaescu. Scena era de-a dreptul şocantă, Ioana Pavelescu fiind îndrumată de regizor bestial, naturalist, greu de suportat.
„Mihai Viteazul“ lui Sergiu Nicolaescu este filmul istoric care se situează pe locul al treilea din toate timpurile pe plan mondial, înaintea lui situându-se doar „Lista lui Schindler“ (Steven Spielberg) şi „Das Boot“ (Wolfgang Petersen), potrivit lui  „Internet Movie Database“.
La zece ani de la apariţia lui „Mihai Viteazul“, în 1982 Steven Spielberg îşi lansa filmul SF de mare succes mondial, „E.T.“ Filmul povesteşte în mod şocant despre invazia extratereştrilor pe Planeta Pă­mânt. Locuitorii fug, părăsindu-şi înfricoşaţi locuinţele. Extratereştrii intră într-o casă abandonată în pripă. Televizorul încă funcţiona. Pe ecran se derulau imagini din filmul „Mihai Viteazul“ de românul Sergiu Nicolaescu. Era un omagiu şi o recunoaştere a talentului marelui regizor din Carpaţi, venit din partea unui monstru sacru al ecranului: Steven Spielberg.
Actorii Amza Pellea, Jean Constantin, Ilarion Cio­banu, Colea Răutu, Gheorghe Dinică… s-au împrăştiat prin Univers. Aceşti mari actori aveau nevoie de un regizor pe măsura lor, care să-i adune. Aşa că Sergiu Nicolaescu s-a dus la ei să le regizeze filmul „Nemurirea Nemuritorilor“, pe un scenariu scris de D-na Viatza.
Cum să nu te regret Sergiu Nicolaescu?

  • paste extra spune:

    din punct de vedere al adevarului istoric, si filmul cu Mihai Viteazul este un S.F., servea propagandei acelor timpuri.

  • Clau spune:

    Mihai Viteazul o capodopera. Dar eu am revazut ET dr curand si nu am văzut nici o secventa din filmul Mihai Viteazul!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției