SAMSUNGAu mai rămas câteva săptămâni până la Sărbătorile Pascale dar la Arad se lucrează la foc continuu în atelierul de lumânări. Câteva mii de kilograme de lumini vor pleca de aici în parohiile din vestul ţării iar credincioşii le vor aprinde în noaptea de Înviere.
Criza se resimte însă şi aici. Comenzile au scăzut faţă de alţi ani cu o treime iar depozitul este plin ochi cu lumânări gata de drum.
Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox e anul acesta o diferenţă de cinci săptămâni. Chiar şi aşa, în atelierul Episcopiei Ortodoxe din Arad, muncitorii nu au linişte. Lucrează la foc continuu pentru a nu refuza pe nimeni. Parafina este adusă tocmai din Rusia şi este topită în două cazane. În lichidul fierbinte se introduc apoi ramele pe care este aşezat fitilul. Nu o dată, ci de nenumărate ori, până când lumânarea capătă grosimea dorită. Întreaga operaţiune durează aproape o oră pentru o singură serie. „Aşezăm mai multe rame iar apoi dăm drumul. Fiecare ramă trece de cel pu­ţin 11-12 ori prin parafina fierbinte până când se formează lumânarea. Este o mun­că de durată şi migăloasă. Când sunt gata, le punem la uscat, iar apoi trebuie tăiate”, a explicat Crăciun Măduţa, unul dintre muncitori.
În total, patru oameni ţin atelierul de lumânări în picioare. Unii lucrează aici de zeci de ani. Au prins şi vremurile în care lumânările se făceau manual. Acum munca lor e puţin mai uşoară.
În fiecare primăvară, vin comenzile speciale. Aproape 7 ori 8 mii de kilograme de lumânări vor fi pregatite pentru noaptea de Înviere numai în acest atelier. De aici kilogramul pleacă la preţul de 40 de lei. În biserici, lumânarea se vinde între 50 de bani şi 2 lei, în funcţie de mărimea ei.
„Din păcate în ultimii ani am observat o scădere a cererilor cu aproximativ 30 la sută. Probabil oamenii se uită la fiecare ban şi din această cauză cumpără mai puţine lumânări”, a declarat Gheorghe Contraş, preotul care se ocupă de fabrică.
Tot criza financiară este cea care afectează şi calitatea lumânărilor. Fitilul nu mai e ca altădată şi asta se vede atunci când lumânarea se aprinde.
Un lucru este cert. Depozitul de lumânări al fabricii este acum plin ochi. Rând pe rând comenzile vor fi livrate către biserici şi mănăstiri pentru ca aprovizionarea pentru Noaptea de Înviere să fie făcută la timp. Acestea vor avea preţuri rezonabile pentru ca toată lumea să-şi poată permite să ducă acasă lumina sfântă a Învierii.

Recomandările redacției