Aşa cum anunţam anterior, FAIR MediaSind, confederaţia sindicală naţională la care este afiliat Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad, şi-a trimis la Arad cei doi lideri naţionali: pe preşedintele Leonard Pădureţ (de formaţie muzician), şi pe preşedintele executiv Cristi Godinac (de profesie ziarist). Cei doi lideri sindicali la nivel naţional au avut ieri discuţii la Prefectura Arad şi la Primăria municipiului. Temele abordate au fost două, amândouă majore şi amândouă inseparabile una de cealaltă: abuzurile manageriale ale dr. Alin Corneliu Văcean şi demiterea acestuia din funcţie. După discuţiile purtate cu autorităţile locale, cei doi lideri sindicali naţionali au susţinut o conferinţă de presă, apoi au avut o dezbatere internă cu sindicaliştii din Filarmonică.
Scopul vizitei la Arad, rezultatele discuţiilor şi opţiunile pentru viitor au fost prezentate de Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR MediaSind: „Suntem la Arad pentru a-i sprijini pe artiştii sindicalişti din Filarmonică şi pe toţi angajaţii acestei instituţii într-o situaţie excepţională nemaiîntâlnită încă în România: concedierea în mai puţin de un an a celor doi lideri ai sindicatului şi alte abuzuri şi încălcări de legi făcute de managerul Filarmonicii. Am discutat la Prefectură cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar la primărie cu viceprimarul municipiului. În ambele locuri am constatat că se vrea aplicarea legii şi plecarea managerului Alin Văcean din Filarmonică – şi totuşi nimeni nu mişcă nici un deget. Am pus pe masă toate informaţiile de care dispunem – şi sunt foarte multe, şi am constatat că toate acestea se ştiu, dar nu se face nimic. Viceprimarul Levente Bognar ne-a spus că primarul municipiului i-a cerut managerului Alin Văcean în public, de două ori, să-şi dea demisia. Noi am cerut autorităţilor locale să-l demită pe manager; aşadar nu «demisia» ci «demiterea». Este inadmisibil ca o instituţie de cultură cu o asemenea tradiţie să fie adusă într-un asemenea hal de un manager pus acolo pentru cu totul altceva. Nu ştiu cui foloseşte această situaţie, însă cu siguranţă că nu artiştilor, nu actului de cultură, nu arădenilor şi nu Aradului, cu atât mai puţin unui oraş care se vrea Capitală Culturală Europeană. Suntem alături de artiştii şi de angajaţii Filarmonicii Arad şi vom uza de toate mijloacele pentru a le apăra drepturile, de la sesizarea organismelor internaţionale la care suntem afiliaţi până la sprijin de specialitate în procesele civile începute şi în plângerea penală care urmează a fi făcută. Concedierea viceliderului sindical Tiberiu Varyas încalcă grav legea şi este de natură penală, aşa că se va face plângerea. Trebuie să afle toată lumea, inclusiv managerul Alin Văcean, că activitatea sindicală este garantată şi protejată de lege, iar obstrucţionarea acestei activităţi şi sancţionarea liderilor de sindicat pentru că desfăşoară activităţi în îndeplinirea mandatelor încredinţate lor de sindicalişti se pedepseşte penal. Aserţiunea managerului potrivit căreia Varyas nu avea acordul dirijorului şi că dirijorul nu avea dreptul de a-i da acceptul întrucât era colaborator şi nu angajat nu are susţinere: dirijorul este şeful locului de muncă fie că este angajat, fie că este colaborator, fie că este invitat, deci el decide cine face, ce face, când face, şi cum face în timpul repetiţiei”, a spus Leonard Pădureţ.
Întrebat fiind dacă a încercat şi o discuţie cu managerul Văcean, Leonard Pădureţ a spus că nu s-a încercat aşa ceva şi că o asemenea întâlnire nici nu-şi avea rost. „Noi suntem sindicalişti. Ca sindicalişti, cum să mergem să discutăm cu un manager care-l concediază pe viceliderul de sindicat pentru că a făcut, cu acceptul dirijorului, un anunţ sindical de două sau de trei minute? N-am venit aici pentru a discuta cu managerul ci pentru a cere ca acest manager să fie demis. Noi am venit pentru a vorbi cu autorităţile, nu cu managerul”, a spus Pădureţ.
fila pag

„Un mic grup de gălăgioşi care nu vor să muncească” – de fapt artişti sindicalişti veniţi să-şi strige-n gura mare durerile pe care nimeni nu li le-ascultă

 

Despre starea anormală din Filarmonică, despre situaţia instituţiei sub mandatele lui Văcean, despre solidaritate şi despre „ce vrea sindicatul” a vorbit şi Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR MediaSind. „Suntem de-a dreptul revoltaţi de cele care s-au întâmplat şi se întâmplă în Filarmonica Arad: măsuri luate în dispreţul legii, concedieri abuzive care nu-şi găsesc precedent în România, crearea unei stări insuportabile de tensiune. Am cerut astăzi autorităţilor locale să se implice şi să rezolve radical situaţia demiţându-l pe managerul Văcean. Există două rapoarte – cel al «comisiei Lazurca» şi un audit; raportul «comisiei Lazurca» este cu totul defavorabil managerului, iar auditul este de-a dreptul dezastruos. Pentru demiterea managerului sunt atât de multe motive încât ar putea fi demis imediat de foarte multe ori. Ni s-a tot spus astăzi că i s-a cerut managerului să-şi dea demisia, că se caută «soluţii legale»… Noi am fost foarte clari şi foarte fermi: nu «demisia» ci «demiterea». Trebuie să fie foarte clar şi o spun răspicat: nu vrem îndreptarea păcătosului, ci înlăturarea lui!”, a spus Cristi Godinac.
Preşedintele executiv a mulţumit presei arădene pentru constanţa cu care a fost alături de artişti şi pentru profesionalismul cu care s-a pronunţat de fiecare dată. „Am citit multe articole din presa locală pe această temă şi pentru mine, ca ziarist de formaţie, este o bucurie să constat cât de profesionistă a fost presa locală. Aveţi la Arad ziarişti foarte buni, care şi-au pus şi talentul, şi valoarea, în serviciul acestei cauze. Păstraţi această unitate!”, a spus Cristi Godinac.
Întrebările ziariştilor au fost multe şi au avut în vedere cam toate aspectele subiectului. În ce ne priveşte, Glasul Aradului a avut de pus o singură întrebare: „În condiţiile nevalidării în Consiliul Local Municipal a notei obţinute de managerul Alin Văcean la reevaluare, Filarmonica de Stat Arad mai are sau nu mai are manager?”. Răspunsul a venit de la acelaşi Cristi Godinac: „Autorităţile locale cu care am discutat spun că Filarmonica de Stat Arad nu mai are manager, consecinţa nevalidării notei fiind încetarea imediată a contractului de management”.
Totuşi, Alin Văcean este manager al Filarmonicii: semnează acte oficiale, emite decizii, intră în biroul managerial, nimeni nu i-a cerut nici cheia acelui birou şi nici predarea gestiunii – chiar dacă invalidarea notei de la reevaluare este totuna cu invalidarea contractului de management (sau ar trebui să fie totuna, dar multe sunt, şi încurcate foarte, potecile prin legile româneşti, poteci care te duc la portiţe nesperate prin care scapi şi de invalidări, şi de membri de comisii, şi de lideri sindicali, şi de orice-ţi tulbură tihna managerială).
Aşadar sindicaliştii bucureşteni au venit, au şi plecat – dar Văcean a rămas. Probabil că va mai rămâne mult şi bine, dar întrebarea rămâne şi ea: cine este, din punct de vedere legal – şi în temeiul cărui articol de lege, managerul Filarmonicii de Stat Arad? Altfel spus: invalidatul manager dr. Alin Corneliu Văcean mai este sau nu mai este manager al Filarmonicii?

Recomandările redacției