cetateaProiectul Primăriei de a introduce Cetatea Aradului în circuitul civil este sortit eşecului. Motivul? Autorităţile publice locale, reprezentate de primarul Gheorghe Falcă, nu pot să-şi respecte promisiunile făcute Ministerului Apărării Naţionale, astfel încât protocolul semnat în 2010 nu-şi poate produce efectele. Din informaţiile noastre, după avertismentul primit din partea deputatului PSD Flavius Măduţa, Gheorghe Falcă a încercat să obţină acordul conducerii MapN, pentru prelungirea termenului în care Primăria trebuia să construiască 250 de apartamente ANL pentru militari şi să reabiliteze până în 2013 Unitatea Militară din Gai. Astfel, Falcă a avut o întâlnire cu secretarul de stat Vasile Costea, care i-a refuzat cererea.
Vă reamintim, că la sfârşitul săptămânii trecute, Flavis Măduţa i-a cerut primarului să-şi respecte obligaţiile asumate în protocolul încheiat cu Guvernul Boc. Măduţa se arăta surprins că Falcă le transmitea consilierilor locali, jurnaliştilor şi arădenilor că Guvernul a impus construcţia a 250 de apartamente ANL, ca şi cum ar fi o obligaţie nouă. „Ca şi cum această condiţie nu ar fi negociată de dânsul, ci impusă de guvernarea USL! Prin modul în care se lamentează acum, Gheorghe Falcă încearcă să fugă de responsabilitatea care îi revine, ca negociator şi semnatar al protocolului pentru Cetate. Gheorghe Falcă trebuie să spună foarte clar: sunt sau nu realiste obligaţiile pe care şi le-a asumat în 2010? Dacă sunt, de ce nu a început construcţia apartamentelor? Dacă nu sunt realiste, de ce a semnat un protocol primarul Aradului un protocol care blochează practic reconversia Cetăţii?”, se întreba Flavius Măduţa. Acesta a pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi Hotărârea de Guvern şi Hotărârea Consiliului Local Municipal prin care Primăria îşi asuma obligaţiile legate de cetate, inclusiv construirea celor 250 de apartamente, cerinţă despre care Falcă susţine că a venit din partea Guvernului Ponta, pentru a sabota Aradul.
Investiţii de 200 de milioane de euro
Cetatea Aradului se întinde pe aproximativ 90 de hectare, are aproximativ 150.000 metri pătraţi construiţi şi 48 pavilioane. Conform unui studiul de prefeza­bilitate întocmit de un birou de arhitectură din Italia, în cetate ar fi trebuit să fie amenajate un centru universitar şi un centru sportiv, care să asigure activitatea permanentă în acest perimetru. De asemenea, autorităţile locale anunţau în urmă cu câţiva ani că vor face o piaţă a cetăţii, care ar fi fost printre primele zece din Europa ca mărime, dar şi spaţii pentru afaceri şi birouri.
În zona culturală urmau să se mute toate marile muzee, biblioteci dar şi instituţii culturale din oraş. Într-o altă zonă trebuiau să apară magazine turistice, un hotel şi un restaurant. Pe malul Mureşului trebuiau amenajate mici porturi de unde să se plece în circuite pe Mureş. Valoarea totală a investiţiilor era estimată la 200 de milioane de euro.

  • muresanu spune:

    Cînd o face plopu pere… Mai importante pt. d-l primar sunt investiţiile în bazinele electorale cunoscute: Alfa, Micălaca şi  mai nou Aradul-Nou. Ce să-faci: bordurile!!

  • Mihai Dragomir spune:

    Poate vreti ca armata sa ocupe din nou Primaria ca in ’89 si va da voua numa „cetate”. Mai scrieti numa mult pe tema asta…

  • KOMANDORUUU spune:

    pe linga reabilitarea si amenajarea /dotarea la utimele standarde a unitatii din Gai -care e o cerinta foarte realista si oneste,  de fapt eu as propune sa se faca 350apartamente, si un hotel/piscina, si un club multidotat cu blazonul „only for army”,  pt armata. Si atunci pot sa cinte ‘ai nostrii barzi’ : AM CU CE BAAAAAAAAAAAAAAA

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției