1În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că 12 persoane din Ţara Hălmagiului sunt anchetate de procu­rorii DIICOT, fiind acuzate că au primit pensii de miner fără să fi lucrat o singură zi în mină. Falşii mineri şi-au întocmit dosarele cu ajutorul a doi indivizi, care au fost deja condamnaţi.
Iniţial, Mihaela Vasil, directorul Casei de Pensii Arad, a susţinut că Procurorii de la DIICOT Alba fac verificări în cazul a 12 dosare de pensii suspecte, fiind verificaţi cei care au lucrat în zona I de radiaţii, în minele de uraniu, situaţii în care era nevoie de doar 15 ani de vechime pentru a putea ieşi la pensie. Suspiciunile au apărut după ce mai multe persoane din Bihor, Cluj, Bucureşti au adus adeverinţe de la unităţi miniere, care au fost semnate de persoane care n-au lucrat niciodată acolo. Asta, în ciuda faptului că adeverinţele respective au antetul unităţii şi număr de înregistrare. Deşi cercetările nu au fost încheiate, reprezentanţii Casei de Pensii Arad au luat primele măsuri. „Plata pensiilor a fost sistată pentru cei care sunt cercetaţi. Nimeni nu a contestat măsura, astfel încât, credem noi, şi-au recunoscut faptele. După ce am sistat plata pensiilor, am făcut dosare de debit. Sumele pe care trebuie să le returneze cei în cauză diferă de la caz la caz. De menţionat că o singură persoană ne-a spus că el a lucrat în mină, drept pentru care va merge la firma unde a fost angajat pentru a obţine o adeverinţă. I-am spus să meargă, iar dacă va aduce adeverinţa respectivă, vom vedea, împre­ună cu Poliţia, cum vom proceda”, a declarat Mihaela Vasil.
Cu averea la puricat
După ce au rămas fără bani, indivizii care şi-au tras pensii de miner au avut parte şi de alte veşti neplăcute. Autorităţile au început să se intereseze de proprietăţile lor, în eventualitatea în care prejudiciul va fi recuperat prin executare silită. „Cei de la Poliţie ne-au trimis mai multe adrese la Primărie, solicitându-ne să-i informăm cu pri­vire la bunurile pe care le au în proprietate persoanele respective. Am comunicat informaţiile solicitate, dar deocamdată nu s-a luat nicio măsură împotriva celor implicaţi. Din câte am înţeles cercetările continuă. Sunt vi­zaţi mai mulţi pensionari care locu­iesc în Lazuri şi Măgulicea. Din câte ştiu, au fost verificaţi şi cei care au lucrat cu acte în regulă în mine, făcându-se o verificare de amploare”, a declarat unul dintre angajaţii Primăriei Vârfurile. De asemenea, falşii pensionari povestesc că pentru a obţine o pensie de 1.800, 2.000 sau 2.400 de lei au trebuit să „cotizeze“ câte 2.000 de lei, dar şi să dea celor doi intermediari diferite produse alimentare şi ţuică.
Din informaţiile noastre, anchetatorii au luat la întrebări aproximativ 40 de pensionari din zonă. Astfel, persoanenle chemate să dea cu subsemnatul au trebuit să spună oamenilor legii în care mină au lucrat, în ce perioadă şi chiar în ce galerie şi-au desfăşurat activitatea.
Escrocheria nu a fost văzută cu ochi buni de locuitorii din Ţara Hălmagiului. Anul trecut, mai mulţi bătrâni ne-au trimis la redacţie o scrisoare, pentru a-şi manifesta revolta cu privire la metodele de înavuţire folosite de concetăţenii lor.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției