Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Arad anunţă că indivizi necunoscuţi au început să facă farse de prost gust pe seama contribuabililor, aceştia fiind înştiinţaţi că li s-a pus poprire pe conturi de către ANAF, fără ca acest lucru să fie adevărat. „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informeaza cu privire la unele adrese neautentice de înfiinţare a popririlor asupra disponibilităţilor băneşti ale unor contribuabili. Vă facem cunoscut faptul că, în data de 19.06.2013, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a municipiului Bucureşti a primit numeroase sesizări cu privire la instituirea unor popriri asupra disponibili­- tăţilor băneşti pe care anumite societăţi le au în conturile deschise la unităţile bancare”, se arată într-un comunicat de presă al ANAF. Reprezentanţii Fiscului susţin că respectivele adrese de înfiinţare a popririlor nu respecta modelul stabilit prin ordine ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. „Aceste adrese sunt caracterizate prin următoarele elemente comune: sunt aferente dosarului de executare M4457811; numărul documentului (adresa de înfiinţare a popririi) este 3449/10 iunie 2013; beneficiarul sumelor rezultate prin poprire este Trezoreria Sector 1. Îi atenţionăm pe cei care se regăsesc în situaţia descrisă (atat societati comerciale cât şi unităţi bancare) să solicite, în regim de urgenţă, verifica­rea autenticităţii adreselor de înfiin­ţare a popririlor asupra disponibili­tăţilor băneşti, în vederea respectarii procedurilor prevăzute de Codul Fiscal. Men­ţionăm ca ANAF a informat în mod operativ şi Asociaţia Română a Băncilor”, mai susţin reprezentanţii ANAF.
Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al DGFP Arad, a ţinut să precizeze că nu se pune problema de vreun furt. „În con­diţiile în care beneficiarul este Trezoreria, banii ar fi intrat tot la bugetul de stat, deci nu se pune problema de furt aici, nu se pune problema ca cineva să dispună de banii respectivi. Este însă o ingerinţă în sistem, de natură să perturbe activitatea ANAF, să producă inconveniente atât pentru contribuabili, cât şi pentru Fisc. Contribuabilii care primesc astfel de adrese de înfiinţare a popririlor, sunt rugaţi să contacteze organele fiscale”, a declarat Arusti.
Reprezentanţii DGFP Arad preci­zează că regulile pentru înfiinţarea popririlor sunt foarte clare. „Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”, a încheiat Arusti.
În cursul lunii trecute, la nivelul judeţului au fost înfiinţate 2.350 popriri pentru sume de 9.300.000 de lei. Nu­mărul popririlor bancare înfiinţate de la începutul acestui an este de peste 17.000, acestea fiind aferente unor datorii de 80.000.000 de lei.

Recomandările redacției