Comuna Vârfurile a fost și este o comună cu oameni harnici. Acum, principala lor sursă de venit o reprezintă creșterea animalelor în gospodării, dar pe vremuri, situația era cu totul alta. Înainte de așa-zisa Revoluție din 1989, în zonă erau locuri de muncă la cariera de piatră, la exploatarea materialului lemnos, iar o parte dintre localnici, e drept, mai puțini, lucrau în mine. Toate acestea au dispărut, după „Revoluție”, când s-a devastat „vitejește” cariera de piatră, agregatele ajungând la fier vechi. Oamenilor le pare rău acum de ceea ce s-a întâmplat în anii ‘90. „Ce bine ar fi fost dacă toate acestea ar fi rămas pe loc, și ar fi avut cineva grijă de ele!”, susține un localnic, cu care am stat de vorbă. Din păcate însă, macaralele nu mai conteneau să încarce în camioane utilajele, care mai puteau încă să fie folosite, pentru a fi trimise la fier vechi. Astfel, din păcate, oamenilor din zonă nu le-a mai rămas decât să se ocupe de creșterea animalelor, care a devenit preocuparea lor de bază. Ei fac însă agricultură de subzistență, iar numărul animalelor a scăzut mult în ultimii ani. O mare problemă cu care se confruntă acum crescătorii de vaci este lipsa pieței de desfacere pentru lapte, astfel încât acesta ajunge să fie dat la porci. În ceea ce privește tăurașii, aceștia sunt crescuți de țărani în gospodărie pentru a fi vânduți „la mâna a treia”, astfel încât banii rezultați în urma muncii lor ajung să fie împărțiți cu tot felul de bișnițari. „Din câte guvernări au fost până acum, nimeni nu ne-a ajutat și pe noi, țăranii din zona Vârfurile, Hălmagiu și Hălmăgel. Nu interesează pe nimeni că produsele noastre, lapte, carne, ouă, fructe, sunt ecologice”, se plâng oamenii. În aceste condiții, nici nu mai trebuie să mire pe nimeni că tinerii din comună au luat calea orașelor, iar mulți dintre ei au plecat în străinătate. Au mai rămas bătrânii, care mai au în gospodării câteva animale, iar când aceștia nu vor mai fi, satele vor rămâne pustii.
Rezultatele bunei colaborări dintre primar și vice se văd cu ochiul liber
Cu toate acestea, autoritățile locale fac tot ceea ce le stă în putință pentru a veni în sprijinul locuitorilor comunei, acest lucru observându-se cu ochiul liber. De altfel, la baza rezultatelor obținute de edilii comunei stă buna colaborare între primarul Radu Giurgelea și viceprimarul Toma Banciu. „După cum știți, eu în calitate de primar colaborez forte bine cu domnul Banciu, chiar dacă avem obiective politice diferite”, susține primarul Radu Giurgelea. La rândul său, viceprimarul Toma Banciu a ținut să completeze: „În fond, noi trebuie să facem politica cetățeanului, să-i ascultăm doleanțele, indiferent din ce parte vine, că-i stânga sau dreapta, cetățeanul nu trebuie să stea pe holuri jumătate de zi pentru o hârtie.”
În continuare, viceprimarul a prezentat câteva dintre proiectele realizate în ultimul timp. „Nu știu dacă ați văzut, dar am asfaltat o străduță, numai pentru o familie. Am spus-o, spun și voi spune că toată lumea trebuie să aibă condiții cât de cât decente. Lucrările de asfaltare au continuat cu un alt tronson, pe traseul Avram Iancu- Poiana. Este un proiect ce presupune asfaltarea a trei kilometri de drumuri. Până acum am asfaltat 1,7 kilometri, celălalt urmează să se realizeze în perioada următoare. Cu puțin timp în urmă am mai asfaltat la Vârfurile o străduță în zona «După coaste». Tot în acest proiect de asfaltare mai includem două străduțe, una care merge la tabăra de copii și cealaltă la dispensarul veterinar, dar nu știu dacă le putem asfalta anul acesta, deoarece pe acolo avem prevăzut un canal colector pentru apele pluviale, care vor fi deversate în Valea Leuca. Trebuie să știți că am reabilitat și drumurile comunale, mai puțin la Poiana, unde le asfaltăm, în rest s-a făcut peste tot ce a fost necesar. Anul viitor însă am prevăzut să terminăm cu asfaltarea la Vârfurile, deși am prevăzut să mai asfaltăm încă un drum, de 0,8 kilometri, care face legătura între Vârfurile și Vidra”, a spus viceprimarul.
În continuare acesta a vorbit despre luminatul public și despre lucrările care au fost făcute la căminele culturale. „Am înlocuit un număr de 300 de lămpi vechi cu leduri noi, care sunt amplasate pe stâlpii de pe marginea DN 79 și DN 76, Vârfurile-Măgulicea-Lazuri și Vârfurile-Avram Iancu. De asemenea, am reabilitat căminele culturale din Mermești și Măgulicea, le-am zugrăvit, am înlocuit dușumeaua cu gresie, am înlocuit geamurile și ușile vechi cu geamuri și uși din termopan, am reabilitat instalația electrică, am înlocuit jgheaburile, am făcut reparații la acoperiș. La Măgulicea am introdus și apa, iar de săptămâna aceasta începem să ne ocupăm și de cadastrarea terenurilor din comună”, a afirmat Toma Banciu.
Mobilizare după furtună
În ceea ce privește furtuna care a afectat, serios, o bună parte din județ, viceprimarul Toma Banciu susține că autoritățile locale au început să ia măsuri imediat după ce vijelia s-a potolit. „De cum s-a terminat furtuna, domnul primar a convocat Comitetul pentru Situații de Ur­gență și a stabilit primele măsuri. S-au format echipe mixte, care
s-au deplasat la fiecare gospodărie pentru stabilirea pagubelor. În ceea ce privește clădirile publice, au fost afectate biserica din Vârfurile, școala din Avram Iancu, Căminul Cultural Avram Iancu, școala din Lazuri, dar am primit ajutor din partea Prefecturii”, a ținut să menționeze viceprimarul.
Planuri de viitor
În încheiere am dorit să aflăm care sunt planurile de viitor ale edililor de la Vârfurile. „Poate v-a spus și domnul primar, vom face un proiect pe fonduri europene pentru asfaltarea drumului între localitățile Avram Iancu-Vidra-Măgu­licea-Mermești și să facem legătura cu Hălmagiu prin satul Bodești. De altfel, pe aici a fost drum și încă este, dar vrem să-l amenajăm așa cum trebuie. De asemenea, mai vrem să reabilităm sala de sport a școlii din Vârfurile”, a încheiat viceprimarul Toma Banciu.

Recomandările redacției