• Agricultorii sunt sfătuiți să analizeze cu atenție ofertele de creditare,
    pentru a nu fi țepuiți
  • Anul acesta, APIA a eliberat 234 de adeverinţe pentru fermierii care intenţionează să acceseze credite.
  • Fermierii nu trebuie să dea explicații, putând folosi banii în ce scopuri doresc.
  • Taxele și comisioanele ascunse, un pericol real.

Creditele pentru agricultură – menite să încurajeze dezvoltarea activității, sunt tentante pentru unii fermieri arădeni. Lipsa de bani pentru diferite activități agricole face necesar aportul financiar din exterior. Fie că se cer împrumuturi pentru combustibil, îngrășăminte ori echipamente agricole, agricultorii mai curajoși apelează la bănci pentru finanțare.
Drept este că există și fermieri care primesc împrumuturi, dar nu le folosesc neaparat în scopuri agricole. Dacă pentru subvenții, fermierii trebuie să aducă justificări vizavi de scop, pentru bănci nu. În condițiile în care nu sunt trași la răspundere, pot face și altceva cu banii. Totul este să își achite ratele. Băncile nu se uită în curtea omului. Dau împrumuturi cu dobânzi și așteaptă să li se ramburseze sumele, desigur, mai mari decât cele primite de beneficiar. Posibilitatea de a lua credite pentru activități agricole, cu garanție de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este o soluție salvatoare pentru unii. Pentru că, printr-un aport financiar din exterior își pot salva culturile spre exemplu. Câteva sute de agricultori au cerut adeverințe de la APIA Arad, pentru a face împrumuturi.
Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) susține că frecvent, fermierii arădeni apelează la instituție pentru a primi susținere în accesarea de credite. Instituția îi susține pe cei care vor să facă credite, acordându-le adeverințe care le garantează activitatea. „Am avut nevoie de o centrifugă apicolă și de îngrășăminte, pentru că am pământ. Am primit de la APIA o adeverință și am reușit să primesc de la bancă o sumă cu care m-am putut descurca. Am fost strâns cu ușa de cheltuieli anul acesta și am avut și probleme din cauza vremii, așa că banii mi-au prins extrem de bine. M-am interesat bine înainte de unde fac împrumutul ca să fie condițiile ceva mai avantajoase”, a spus Mircea, un agricultor arădean din Miniș.
Ce atestă APIA
Din data de 21 iunie, APIA eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată și anume: schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, şi schema de mediu și măsurile de mediu şi climă, implementate în cadrul campaniei 2018, respectiv pentru cei care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. „Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, instituția eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2018 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, și/sau pen­tru măsurile de mediu şi climă. De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determina­tă pentru plată, pentru schemele care fac obiectul conven­- ţiei și că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul pre­liminar. Se atestă eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea unui credit”, a susținut Stelian Alin Triponescu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură.
Aferent campaniei de depunere a cererilor unice de plata 2018 au fost eliberate un numar de 234 de adeverinte pentru fermierii care intenţionează sa acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente.
Împrumut pentru utilaje agricole… sau concediu
Scopurile pentru care agricultorii fac credite sunt diverse – de la combustibil, la sămânță, ori echipamente de toate felurile.
Unii însă pot scoate bani din bancă, teoretic, pentru activități agricole, însă practic, fac cu totul altceva cu ei. Unii își renovează ceva în casă, întrucât pentru scopuri agricole și-au folosit banii proprii. Unui agricultor care și-a băgat mulți bani din bugetul propriu, în afacerea agricolă, dar care vrea să își cumpere articole sanitare pentru renovarea băii nu i se impută nimic. Asta de­sigur, în condițiile în care nu atrage atenția asupra sa, respectă tot ce i s-a solicitat la APIA, pe diverse chestiuni și își plătește ratele la bancă. „Avem solicitări pentru eliberarea de adeverințe pentru credite. Atâta timp cât îndeplinesc condițiile cerute de noi, nu le putem cere să ne explice pentru ce fac împrumuturi, doar dacă ei vor să ne spună. Sunt unii, mai ales dintre cei pe care îi cunoaștem mai bine – care cer adeverință și se sfătuie cu noi pentru respectiva problemă pentru care au nevoie de bani. Noi nu avem obligația de a-i lua la întrebări, nu este în atribuția noastră. Unii agricultori ne spun că au nevoie de împrumuturi pentru motorină, pentru semințe, pentru recoltarea păioaselor, pentru echipamente folosite în activități agricole. Alții au nevoie de tratamente sau îngrășăminte. Drept este că poate, unii fac altceva cu banii de la bancă și nu ne spun nouă. Pot și merge pe litoral cu banii, dacă nu sunt luați la întrebări – și noi nu avem obligația de a le cere justificări. Tot ce au de tratat, treatează cu instituția bancară”, susține directorul Stelian Alin Triponescu.
Cu ochii-n patru la bănci, dobânzi și taxe
Agricultorii trebuie să fie cu mare băgare de seamă, atunci când aleg banca de la care fac împrumutul. Se pot trezi că achită o sumă cu mult mai mare decât cea obținută, cu taxe și comisioane ascunse. Băncile își promovează tentant ofertele, chiar și în mediul on-line, cel mai folosit mijloc de informare. APIA are convenții încheiate cu mai multe bănci, iar aceste informații pot fi obținute de la reprezentanții instituției. În ce privește comisioanele practicate de insti­- tuțiile finanțatoare: „APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită solu­țiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”, susține Alexandru Borcea, consilier juridic APIA Arad.

Recomandările redacției