În comuna Moneasa, mai precis în cadarul staţiunii se desfăşoară mai multe activităţi pe parcursul unui întreg an.
Se începe cu Festivalul Clătitelor unde participă un număr mare de participanţi la gustări de clătite. Următorul târg este cel al meşterilor populari la care se adună oameni din tot judeţul şi chiar din alte judeţe. În paralel cu acest târg este şi parada portului tradiţional din mai multe zone, iar activitatea mult aşteptată de toţi este acest festival al ceunelor care se desfăşoară la începutul toamnei când natura începe să-şi schimbe hainele. Acest lucru nu poate să aducă decât fericire atât pentru locuitori cât şi pentru administraţia locală.
Prima zi de activitate la Moneasa
Sâmbăta trecută, la Moneasa, a fost o vreme superbă, încă de la ora 11,00 focul ardea sub zecile de ceaune cu diferite produse şi preparate din carne. Pe lângă tradiţionala tocană de porc, fasole şi ciolan, gulaş de vită, turiştii au putut servi şi preparate de vită, iepure şi vânat. Pe lângă aceste mâncăruri delicioase, participanţii au putut servi şi puţină muzică, avându-l prin staţiune pe umoristul Ioan Seleşi.
În deschidere, Ioan Nuţu Herbei a adresat câteva cuvinte celor prezenţi la festival.
„Vreau să vă urez un bun venit atât celor din judeţul Arad cât şi celor din judeţele vecine. Prin această activitate staţiunea noastră reînvie, în momentul de faţă nu mai găseşti un loc de cazare, asta denotă că noi suntem cei care putem oferi turiştilor locuri de cazare. Suntem la cea de-a V-a ediţie şi vreau să vă spun că mă bucur tare mult să văd atâta lume la sărbătoare”, a precizat edilul.
După discursul primarului, cei de la sanepid au trecut pe la fiecare tarabă pentru a vedea în ce condiţii se fac preparatele din carne. Primarul a spus că nu au fost constatate lipsuri.
A doua zi de activitate
Şi cea de-a doua zi a fost pli­nă, s-a continuat cu preparatele culinare, dar de data asta a avut loc un spectacol în grădina de vară organizat de nişte renumiţi artişti de muzică populară. Spectacolul a ţinut până seara târziu. Mulţi au venit să îi vadă pe soţii Ilea cu cântecul „Puşca şi cureaua lată”, cu acest cântec cei doi au ridicat publicul în picioare. Au mai fost prezenţi şi soţii Istrate care au reuşit să ridice şi ei publicul în picioare. Prezent la festival a fost şi Vasile Coca şi formaţia lui Cosmin Marta. Programul cultural al zilei a fost dschis de ansamblul Druscelele din Bârsa cu solista Roberta Tomşa, a urmat ansamblul Păstrătorii din Şicula, ansamblul Cununiţa din Sântana, an­- samblul din Zădăreni. De ţinut cont este faptul că pe parcursul zilei a fost un program plin de cântece şi muzică populară.

 

Recomandările redacției