În avanpremiera celui mai mare festivat de teatru organizat la Arad, Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA), trei locuri emblematice ale orașului:  Atrium Mall, Gara CFR, şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”,au fost joi, 10 noiembrie, „scenele” pe care tinerii studenți ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, îndrumați de Miklós Bács, Irina Wintze şi Tudor Lucanu, „le-au invadat” pur și simplu cu frenezia tinereții și cu a commediei dell’arte, prefațând entuziasmant, cu Vremea pulcineilor, marea manifestare care avea să înceapă sâmbătă, 12 noiembrie.
Cu o zi înaintea primului gonng al festivalului, vineri, 11 noiembrie, s-a vernisat în Foaierul Teatrului Clasic expoziţia Afişul de teatru. Conceptul expoziţiei a constat în înfăţişarea distinctă, prin prisma studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Design din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, a fiecăruia dintre cele zece spectacole de teatru selecţionate în programul festivalului de criticul Maria Zărnescu. Provocarea a fost maximă: surprin­derea într-o singură imaginea  spiritului piesei de teatru avută în vedere, fără ca autorii să fi văzut vreunul dintre spectacole. S-au realizat și expus 35 de afișe – o călătorie imaginară în lumea fantastică a teatrului la care iei parte privind o singură imagine. Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului pe toată durata Festivalului.
FITCA 2016 s-a deschis sâmbătă seara, în Sala Mare a Teatrului Clasic, cu textul shakespearian Îmblânzirea scorpiei montat de Teatrul de Comedie din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag – un spec­tacol muzical în care totul este permis, o echipă de actori remarcabili reuşind să dea o înfăţişare modernă unei poveşti arhicunoscute. Rezultatul: un show ingenios şi modern, cu muzică „pe viu”.
Ieri, la orele 17,00, în Sala Studio, studenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca au ju­cat teatru nonverbal: Solo Goya – o incursiune în străfundurile misterioase şi zbuciumate ale su­fletului omenesc bazată formele de expresie corporală. De la ora 19,00, în Sala Mare, regizorul Silviu Purcărete și un colectiv de actori ai Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași au propus „un ocol” prin lumea plină de vervă și de culoare a lui Carlo Goldoni; Cafeneaua este nu doar un loc de întâlnire, ci este centrul unei lumi, un loc de observare atentă și de bârfire deschis-discretă.

Recomandările redacției