FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE TEATRU NOU, ziua a cincea

0
156
REPER-FEST
Festivalul Internațional de Teatru Nou
Ediția a II-a (9 – 18 mai 2014)
parte integrantă a proiectului
ARAD – ORAȘ CANDIDAT
CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ, 2021
 

Începem cea de a cincea zi a Festivalului Internaţional de Teatru Nou cu un spectacol inedit, care va avea loc în Piaţa Avram Iancu, de la ora 17,30. Circul unARTiq aduce în faţa noastră două personaje poznaşe într-o lume de basm şi povesteşte aventurile lor între cer şi pământ. Spectacolul îmbină elemente de acrobaţie la trapez, care au cucerit întreaga lume, cu acrobaţii jucăuşe în doi, jonglerii la înălţime şi alte elemente specifice circului. Remarcabil prin extraordinara sa diversitate şi prin atenţia la detalii, spectacolul în aer liber devine o experienţă de neuitat pentru întreaga familie. La fiecare reprezentaţie, Lisa Rinne şi Andreas Bartl îi fac pe sutele de spectarori să-şi ţină respiraţia, să rămână cu gura căscată de uimire şi să privească hipnotizaţi spre cer.

La ora 19,00, în sala Studio vom viziona spectacolul pentru care Lucia Mărneanu şi Leta Popescu au fost recompensate cu Premiul pentru debut, în cadrul Galei Premiilor UNITER din acest an. „PARALLEL e un spectacol în primul rând inteligent, pentru că nu este politically correct, dar în schimb construieşte în mod valid o platformă empatică pe care spectatorul de orice orientare sexuală poate păşi cu încredere. Contrapunctul dezvoltat de glumele homofobe despre lesbiene – la care râzi cu un râs vinovat, ca heterosexual – pregăteşte ideal terenul pentru atacul emoţional din final, amestec de confesiune extrem de intimă şi poezie intensă, rostită ca o rugăciune laică a celui care nu se simte acasă în propriul corp. Un spectacol curajos, dar şi fragil, direct, dar în acelaşi timp delicat, cu o mare doză de poezie, venind pe de o parte din muzica lui kata bodoki-halmen, iar pe de altă parte din confesiunea fragmentară a Luciei Mărneanu din final, „Parallel“ e spectacolul unei generaţii care se vrea dură, dar e şi profund sensibilă“ – Cristina Modreanu, ArtAct Magazine. Menţionăm că acest spectacol nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Seara, de la ora 21,00, publicul este invitat să ia loc în sala festivă a Colegiului Naţional „Moise Nicioară“, locul în care, sub titlul HOP LA FESTIVAL vom avea ocazia să vedem spectacolele laureaţilor Galei Tânărului Actor HOP 2013. În faţa noastră vor juca tinerii actori Ruxandra Maniu, Aida Avieritei, Alexandra Caras, Emoke Pal, Ioan Paraschiv şi Dumitru Georgescu. Dintre textele care au stat la baza spectacolelor acestor tineri amintim „Râs nervos“, de Christopher Durang, „De ce fierbe copilul în mămăligă“, de Aglaja Veteranyi, „Salome“, de Alexandra Caras, „A Dragon in My Mind“, de Emoke Pal.

Mihaela Balint

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.