Liderul de sindicat Mihai Dogaru acuză retrogradarea „din pix” a Filarmonicii de Stat Arad, de la o instituție de tipul celor prevăzute de punctul I din Anexa 3 a Legii-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 – și anume „instituții de spectacole sau concerte naționale ori de importanță națională, instituții de spectacole la care spectacolele se desfășoară preponderent în limba unei minorități, din cadrul filarmonicilor, opere, teatre, teatre lirice sau muzicale, centre naționale de cultură/artă națională, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, precum și instituții de spectacole sau concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului București și din alte instituții de spectacole sau concerte”– la o instituție de grad secund, vizată de punctul II din aceeași anexă, și anume „alte instituții de spectacole sau concerte”.

E o problemă care deja se întâmplă în background la noi. Am avut o discuție în Comisia de Cultură la Primărie în care Primăria insista că noi trebuie să fim încadrați pe Legea 153, la Anexa 3 punctul II. Această chestiune a fost o interpretare eronată, în opinia noastră, pentru că titlul de «filarmonică» este inclus la punctul 1. La punctul II sunt «alte instituții de spectacole», adică instituții nenumite. Din cele 15 filarmonici care sunt în țară, vreo zece sunt încadrate la punctul I și cinci din partea de vest sunt încadrate la punctul II. Eu cred că poate și din cauza unor constrângeri bugetare, din cauza unor alte calcule care se fac pe bugete, noi am fost încadrați la punctul II. Primăria n-a vrut să își asume această chestiune în discuția pe care am avut-o în Comisia de Cultură și am zis OK, dacă Primăria consideră că suntem la punctul II, să ne dea o directivă sau o indicație în care să ne spună că suntem încadrați la Anexa 3 punctul II. Persoanele de acolo ne-au spus că nu e treaba noastră și primit în acest sens un răspuns de la Primărie pe care intenționez să-l arăt presei, în care spune că treaba încadrării este treaba ordonatorului de credite. Ori noi, Filarmonica, după cum știți, suntem ordonatori terțiari. Ordonatorul principal de credite este Primăria, deci ei trebuie să ne încadreze într-o grupă și să își asume această încadrare. Bineînțeles că nu au făcut-o și au făcut-o cumva obturat, în sensul că au trimis o dispoziție la Filarmonică pe care noi n-am văzut-o. Știm că există, dar noi n-am văzut-o, și au zis că Filarmonica se încadrează la punctul II. Fără niciun fel de argumentație. Deci o dispoziție din pix, ne-a spus Mihai Dogaru.

Liderul sindical susține că, potrivit coeficienților de multiplicare, înainte Filarmonica de Stat Arad stătea mai bine. Noi, înainte, am fost încadrați, cu aceleași prevederi legale, la punctul I. Ceea ce înseamnă că instituția, în timp, a suferit o retrogradare. Această retrogradare nu se poate face decât prin decizia Consiliului Local. Și atunci noi am vrut să aflăm cine ne-a retrogradat pe noi de la categoria la care am fost la altă categorie și în baza cărei decizii. Bineînțeles că acest lucru nimeni nu vrea să și-l asume, a continuat Mihai Dogaru.

Au deschis proces

S-au luat deja măsuri în instanță pentru a contesta decizia prin care Filarmonica de Stat Arad ar fi fost retrogradată și liderul sindical susține că vor face tot ce le va sta în putere pentru a avea câștig de cauză: S-au lepădat de atribuții și au dat vina pe unul și pe altul, pe motive politice, arătând cu degetul în dreapta și în stânga. Noi bineînțeles că am deschis un proces în care am contestat decizia luată chiar așa cum s-a scris în presă, «din pix», fără nicio bază legală, în care Filarmonica a fost retrogradată, din poziția în care era, la o altă poziție. Atâta vreme cât avem numele de „filarmonică”, noi suntem la grupa I, la punctul I din lege. Bineînțeles că pentru asta ne vom bate și vom aduce orice susținere legală”.

Se va schimba și numele instituției?

Potrivit unor zvonuri de prin Arad, instituția de cultură și-ar putea schimba chiar numele, din „Filarmonica de Stat Arad” în…„Filarmonica Arad”. „Într-o disperare de cauză, au apărut alte zvonuri în urbe, zvonuri cu o solidă bază, ca denumirea instituției să fie schimbată, să nu mai fie «Filarmonica de Sta– de altfel, nicio filarmonică nu mai este «de Stat» din momentul în care Ministerul Culturii a scos de sub autoritatea lui toate instituțiile de cultură. Există Filarmonica Banatul, Filarmonica Oltenia, Filarmonica Transilvania de la Cluj, niciuna nu mai este «filarmonică de stat». Nici noi nu ar trebui să avem titulatura de «filarmonică de stat», atât timp cât suntem finanțați din bugetul local. Dincolo de acest lucru, suntem tot filarmonică și ne încadrăm la grupa 1. Nu suntem încadrați la instituțiile nenumite. Nu, suntem totuși o filarmonică, o instituție publică. De altfel, la ora asta nici nu există o entitate în România care să aibă titlul de „instituție de interes național”.Era un ordin al ministrului din 1947 în care se acorda acest titlu – printr-un ordin și nu prin lege- unui număr de 6 sau 7 instituții. Astăzi nu mai există o entitate care să acorde această titulatură de instituție de interes național, nici nu mai există așa ceva. Care au fost încadrate, așa au rămas încadrate în lege, a încheiat liderul sindical arădean.

Recomandările redacției