Prima ediţie a Festivalului de film documentar de la Arad, fARAD, s-a deschis, sâmbătă, sute de persoane fiind prezente la evenimentul de la cinematograful Arta din municipiu, unele producții fiind aplaudae, lucru rar întâlnit într-o sală de cinema.

Printre spectatori s-au numărat oameni de cultură, studenţi, oficialităţi locale şi Mona Muscă, fost deputat liberal, care în aceste zile este prezentă la Arad pentru a-şi întâlni fiica, pe Mona Nicoară, care este directorul artistic al festivalului.

Tema primei ediţii a festivalului, care se desfăşoară odată cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la caderea comunismului este Revoluţia – o tema pe care filmele prezentate o explorează local şi international.

Primul film care a fost aplaudat câteva minute la sfâşit a fost „Stremţ 89”, în care mai mulţi săteni din Stremţ, un sat din judeţul Alba, povestesc ce au făcut la Revoluţia din Decembrie 89. Sătenii din Stremţ au pornit să apere Revolutia de terorişti şi tancuri, înarmati cu furci şi damigene. Realizat de doi studenţi la UNATC, scurt-metrajul a fost nominalizat la premiile Gopo şi Silver Eye Awards şi a primit premiul publicului la Wiesbaden goEast.

A urmat apoi un film de autor realizat regretatul Ovidiu Bose Paştină, „Timişoara: Decembrie 1989”, un film cu materiale de arhivă, interviuri şi cadre de atmosferă din primele zile ale Revoluţiei. Documentarul a fost prezentat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Spectatorii au mai putut să vadă în prima zi a festivalului documentarul ucraineanului Sergei Loznitsa, „Maidan”, o cronică din interior a mişcării pro-democraţie din Ucraina.

Din decembrie 2013 până în martie 2014, Loznitsa şi echipa lui şi-au plasat camerele în Piaţa Independenţei din Kiev, filmând modul în care s-a desfăşurat revoluţia ucrainienilor. Maidan a avut premiera în mai la Festivalul de la Cannes şi a primit trofeul Astra la Sibiu în această toamnă.

Tot sâmbătă a fost proiectat şi filmul „Bucureşti, unde eşti?“, care redă protestele din Piaţa Universităţii din anul 2012, de la protestele împotriva unui Guvern la protestele împotriva Guvernului care l-a înlocuit pe primul.

“Bucuresti, unde esti?” a debutat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2014.

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu documentarul „Tzvetanka”. Tzvetanka Gosheva s-a pensionat chiar în 10 noiembrie 1989, în ziua în care Todor Zhivkov a fost înlăturat de la conducerea Bulgariei. „Tzvetanka” a avut premiera la festivalul DokLeipzig şi a fost inclus în selecţia de documentare făcută în 2013 de muzeul de artă modernă MoMA din New York.

Festivalul de film documentar fARAD a continuat duminică, la cinematograful Arta, când au fost proiectate filmele „Al doilea joc”, Concerning Violence (Despre violenţă), kinema ikon: 11 filme, Videogramele unei revoluţii.

Recomandările redacției