FinanteDeşi câştigă sume imense de bani şi notarii ajung pe lista neagră a Fiscului. Recent, Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Arad a scos la licitaţie bunurile şi casa unui notar care are, din informaţiile noastre, datorii de peste 200.000 de lei, reprezentând taxe şi impozite neachitate la bugetul de stat. Inspectorii fiscali organizează pe 24 iulie două licitaţii, pentru a vinde un teren intravilan, în suprafaţa de 715 metri pătraţi, cu casă P+M, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 850.107 lei, conform site-ului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. De menţionat că la preţ nu se va mai calcula TVA. O altă lici­taţie va avea ca obiect vinderea a zeci de bunuri mobile aflate în proprietatea notarului, de la televizoare la frigidere, de la mobilă la plite de aragaz şi mese de ping-pong şi biliard. Cele mai valoroase obiecte scoase la vânzare sunt rafturile de dresing cu sertare, evaluate la 9.300 de lei, respectiv 6.640 de lei; masa de biliard, evaluată la 4.430 de lei, la fel ca sistemul Home Cinema; în timp ce valoarea celor mai ieftine obiecte a fost stabilită la 90 de lei (un televizor Platinium, un televizor Samsung, un televizor Philips şi un DVD SEG), respectiv 20 de lei (trei takuri de biliard). În anunţul postat pe site-ul DGFP se mai menţionează că imobilul este grevat de o ipotecă de gradul I în favoarea unei bănci, semn că debitorul a luat şi bani împrumut şi cu toate acestea nu a fost în stare să-şi rezolve problemele financiare.
Notari şi avocaţi executaţi
Reprezentanţii DGFP susţin că notarul executat silit zilele acestea nu este primul reprezentant al acestei profesii care nu-şi plăteşte obligaţiile la buget şi ajunge să se trezească cu bunurile scoase la licitaţie. „Acesta nu este primul caz în care un notar din Arad ajunge să fie executat silit. De asemenea, am mai avut cazuri de avocaţi aflaţi într-o postură similară. Pentru recuperarea datoriilor înregistrate la bugetul general consolidat al statului, Fiscul recurge, în cadrul procedurii de executare silită, la valorificarea prin licitaţie a bunurilor mobile şi imobile ale debitorilor. Bunurile vor fi scoase la licitaţie la valoarea evaluată de un expert independent, suma de începere a licitaţiei diminuându-se cu 25% la licitaţia a doua şi cu 50% la licitaţia a treia. Executarea silită a bunurilor mobile se face prin sechestrarea şi valorificarea acestora prin licitaţie”, a declarat Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al DGFP Arad.
Acesta mai spune că „prin sechestrul pus pe bunurilor mobile, creditorul fiscal dobândeşte un drept de gaj care conferă acestuia în raport cu alţi creditori aceleaşi drepturi ca şi dreptul de gaj în sensul prevederilor dreptului comun. Sechestrul aplicat asupra bunurilor imobile constituie ipotecă legală. Dreptul de ipotecă conferă creditorului fiscal în raport cu alţi creditori aceleaşi drepturi ca şi dreptul de ipotecă, în sensul prevederilor dreptului comun.”

Recomandările redacției