Firmele şi antreprenorii care au lucrat etic în ultimii 23 de ani şi-au plafonat profitul, iar cei care şi-au amânat plăţile către stat şi furnizori şi-au maximizat profiturile, a declarat marţi ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, la o conferinţă pe tema IMM-urilor şi eticii în afaceri.

„Spun din propria experienţă – cei care au lucrat etic şi-au plafonat profitul, să fim serioşi. Cei care nu au lucrat etic, care şi-au amânat plăţile, care şi în relaţia cu statul au fost incorecţi şi în relaţia cu furnizorii evident că şi-au maximizat profiturile, dar au acum un deficit enorm de imagine şi reputaţie”, a spus ministrul Maria Grapini.

Ea a subliniat că în perioadă de criză în afaceri este ales cel care istoric are o reputaţie bună, pentru că în criză este mult mai riscant să ai un partener care nu a avut un comportament etic.

Ministrul IMM-urilor a afirmat că, în situaţia în care s-a ajuns la nivel global, comportamentul etic în afaceri nu mai este o opţiune şi ar trebui să devină o obligativitate.

Grapini a avertizat că existenţa în mediul de afaceri a unor actori care nu acţionează etic are influenţe negative şi asupra celor corecţi şi a menţionat că în România restanţele primilor 100 de datornici la stat sunt egale cu impozitele plătite de 430.000 de IMM-uri în anul 2012.

„Nu mi-am imaginat că găsim atâtea lucruri de corectat”, a spus Grapini, referindu-se la intrarea sa în Guvernul României din mediul privat.

Ministrul IMM-urilor a mai spus că marţi la ora 16.00 va avea o întâlnire cu patronatele cu ocazia începerii dezbaterii publice despre simplificarea barierelor administrative şi că va propune în cadrul acestor dezbateri promovarea firmelor care au un comportament etic.

 

Recomandările redacției