madutaGuvernul a alocat peste 76 de milioane de lei din rezerva bugetară pentru plata până la sfârşitul lunii mai a arieratelor acumulate de către spitalele din reţeaua ministerului şi din subordinea autorităţilor publice locale. Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi reprezintă un criteriu de îndeplinirea căruia depinde încheierea unui nou acord cu Fondul. „Dincolo de faptul că cei de la FMI insistă pentru plata arie­ratelor autorităţilor locale, important este principiul achitării la termen a oricăror datorii publice. Guvernul condus de Victor Ponta continuă să stingă din datoriile pe care le au diverse instituţii publice, datorii provocate în proporţie covârşitoare în vremea guvernelor PD-L. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv se acţionează cu mai multe tipuri de măsuri, cum este această alocare de fonduri pentru spitale, dar şi prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă care facilitează modul de plată al datoriilor înregistrate de primării. La nivelul judeţului Arad, Consiliul Judeţean şi primăriile cumulează în acest moment datorii de aproape 16 milioane de lei. Este corect în primul rând faţă de toţi furnizorii acestor primării ca datoriile să fie plă­tite pentru că altfel instituţiile se vor face responsabile directe de falimentarea multor societăţi comerciale, pierzându-se astfel sute de locuri de muncă. Prin noua Ordonanţă, primăriile care au arierate vor putea intra în procedură de insolvenţă şi îşi vor putea plăti datoriile eşalonat. Trebuie pusă or­dine în domeniul achitării obligaţiilor pe care le deschid primăriile pentru că nu se poate ca din motive electorale politicienii să tot deschidă lucrări pentru care nu au finanţarea asigurată sau pentru care chiar ei sunt cei care taie ulterior fondurile”, a declarat de­putatul PSD Arad, Flavius Măduţa.
Conform reprezentanţilor Prefecturii, la sfârşitul lunii aprilie, înregistrau arierate primăriile din Vinga, Macea, Cermei, Şicula, Lipova, Zărand, Bîrsa, Gurahonţ, Hălmăgel. În ceea ce priveşte arieratele aferente programelor naţionale, acestea erau conta­bilizate în dreptul Consiliul Judeţean şi pri­măriilor din Mişca, Hăşmaş şi Nădlac.
„Ineficienţă ambalată în ieşiri mediatice”
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad susţin că, într-un an de guvernare, USL a reuşit să îşi „ambaleze” ineficienţa prin ieşiri mediatice ale reprezentanţilor săi şi că o astfel de ieşire a avut şi deputatul Flavius Măduţa. „Deputatul Măduţa a anunţat că primăriile şi Consiliul Judeţean din Arad au datorii cumu­late de aproape 16 milioane de lei. Ar trebui ca domnul deputat să se documenteze înainte de a face declaraţii hazardate. Consiliul Judeţean nu are datorii, iar Spitalul Judeţean, dacă tot vorbea de spitale, a terminat anul 2012 fără datorii. Şi asta fără «ajutorul» Guvernului, aşa cum afirmă deputatul Măduţa”, susţine Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. Ioţcu mai spune că Guvernul este dator Aradului, nu invers. „Guvernul USL are datorii faţă de judeţul nostru, faţă de spitale. În Sănătate, dacă tot îi place acest subiect domnului deputat Măduţa, Guvernul este restant la finanţarea diferitelor programe naţionale, cum ar fi tratarea cancerului, sau la cofinanţarea obiectivelor de interes judeţean şi dau exemplu construirea noului spital TBC”, a mai declarat preşedintele CJA.
„Am luat act de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa şi sugeram parlamentarilor USL aflaţi la putere să iniţieze o lege care să prevadă insolvenţa politică şi morală a parlamentarilor care nu aduc bani la bugetul local”, a încheiat Nicolae Ioţcu.
Măduţa contraatacă
În replică, Flavius Măduţa susţine că reacţia preşedintelui CJA este exagerată. „Nu înţeleg reacţia domnului Nicolae Ioţcu pentru că din poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean ar trebui să fie unul din primii oameni care să înţeleagă importanţa plăţii datoriilor pe care le au instituţiile publice. Eu nu l-am atacat pe domnul Ioţcu, nu l-am acuzat că nu şi-a îndeplinit atribuţiile, nici măcar nu i-am pronunţat numele şi este păcat că a înţeles să dea această replică de tip conflictual. Cred că aceste schimburi dure de replici au devenit mult prea dese şi că ele nu fac altceva decât să îndepărteze oamenii de ceea ce se întâmplă cu adevărat în administraţia oraşului, comunei sau judeţului din care fac parte. Eu am vrut doar să arăt că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă pri­vind posibilitatea primăriilor cu datorii mari din întreaga ţară de a intra în insolvenţă este un lucru pozitiv deoa­rece va permite ca banii să fie plătiţi mai rapid către societăţile comerciale care au furnizat bunuri sau servicii către respectivele primării. Este o măsură corectă prin care primăriile vor avea o schemă clară conform căreia îşi vor plăti datoriile iar societăţile comerciale vor fi mai sigure că îşi vor primi banii pentru care au prestat deja serviciile conform contractelor încheiate. Este bine că Spitalul Judeţean nu mai are datorii, deşi cu totul alta era situaţia în luna octombrie 2012 când Guvernul Ponta a alocat 2,7 milioane de lei spre Consiliul Judeţean Arad pentru plata arieratelor înregistrate de acelaşi Spital Judeţean. Pe de altă parte există, din păcate, unele primării din judeţul nostru care înregistrează arierate importante, con­form datelor existente la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Datele există, vorbim de o problemă reală ce trebuie rezolvată cât mai rapid şi în această direcţie se îndreaptă eforturile Guvernului Ponta”, a spune de­pu­tatul PSD Flavius Măduţa.
Răzvan Creţu
Lucian Şerban

Recomandările redacției