lansare

Eugenia Ponta Pete şi-a lansat, miercuri, 14 mai 2014, a  doua carte de autor, numită FLORI DE TEI.

Este o carte despre care se va vorbi mult… pentru că s-a vorbit mult despre ea la Casa de Cultură DORU IOAN PETESCU, din Pecica. Vă spunem doar că ploua ca-ntr-un stănescian tablou…Aşa cum s-a întâmplat şi la debutul de autor, tot de ziua de naştere a distinsei poete, pe atunci intitulat…Cioburi de cristal.

Umbrele se deschideau inhalând ploi de graniţă… de Pecica…Macii se căciuleau – ca o suplimentară reeducare de duşi – şi-i trăgeau cu ochiul Eugeniei Ponta Pete – autoare!

Primarul (Petru Antal) şi vicele (Miodrag Staionov) au fost în primul rând… S-au adunat mulţi oameni care au gustat lirica Eugeniei Ponta Pete! Poezia ei a fost rostită şi analizată pe toate părţile de prof.univ. Anton Ilica, un spirit viu şi mereu însetat de cunoaştere, editorul-neobosit (Mirador) al cărţii, Ioan Matiuţ, marele ju(de)cător de cuvinte în stil haiku, Vladimir Belity, poeta care a tăcut dar a făcut – Monica Rodica Iacob, prefaţatoarea cărţii şi Ioan Vasile Marcu – riguros în exprimare aşa cum i-a fost, toată viaţa, şi meseria.

Iar cele peste o sută de persoane au avut ce vedea…a fost un spectacol în adevăratul sens al cuvântului…pentru că, la Pecica, probabil cel mai cosmopolit dintre oraşele Aradului, se face şi se mănâncă literatură pe pâine: Doru Ioan Petescu – filolog, etno-folclorist şi coregraf, păstrător al tradiţiilor de acolo şi de pretutindeni; Episcopul Roman Ciorogariu – erudit cărturar; Petre Ugliş Delapecica – prozator şi folclorist; Ştefan Damian – prozator şi traducător din literatura italiană de prestigiu internaţional şi, nu în ultimul rând, probabil cel mai mare dintre mari, poetul Lucian Emandi – care storcea „eternitatea din clipită” ; Şi, apropo de acest mare spirit: toţi membrii Cenaclului care-i poartă numele au fost prezenţi în seara de miercuri: Camelia Chifor, Rodica Maria Popa, Tatiana Moş, Blazena Miroslava Karkus, Bogdan Mihai Godja…

 

Folkistă prin construcţie, autoare a unor versuri pe care s-au scris melodii, Eugenia Ponta Pete nu s-a oprit doar în a ne încânta cu poemele sale, ci ne-a oferit şi un recital de muzică folk: Cristian Bordaş, un trubadur al oamenilor buni, cântând în duet cu Laura Gaşpar – o tânără şi sensibilă voce, secondată de tamburină; Trupa de Serviciu (Nelu Pitic – autor, pe lângă vocea desăvârşită, şi al coperţii Flori de tei; Miki Csordas – foarte bun la baterie şi Dan Miron – basist care, cu vocea sa, putea să devină orice)…

Şi a venit finalul! Vasile Mardare…secondat de superba sa fiică…Cenaclist prin excelenţă, o voce care ar putea să ţină în picioare un stadion întreg, folkistul din Moldova care trăieşte în Timişoara şi iubeşte Aradul mai presus de orice, a venit la Pecica să vadă florile de tei. Ploua infernal şi noi l-am iubit, pentru că nu ai cum să nu iubeşti Anotimpuri când Locuim în acelaşi cartier, când Ţi-e sufletul pustiu şi când Te simţi român.

Ce a urmat după, rămâne între noi, cei care am fost la acest eveniment petrecut miercuri, de ziua de naştere a Eugeniei Ponta Pete, când şi-a oferit cel mai frumos cadou: Flori de tei.

Dacian Don

 

  • Dan Patriu spune:

    Un text excepţional, pe măsura sensibilităţii Eugeniei Ponta Pete. Totodată, radiografia culturală succintă a oraşului Pecica i-a ieşit perfect lui Dacian Don.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției