Floriile reprezintă una dintre cele mai frumoase sărbători creștine ale primăverii. Și nu este doar o zi de ce­lebrare a onomasticii celor cu nume de flori. Ramurile de salcie amintesc de cele de finic şi de măslin, cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim. Așa se face că, în popor, au căpătat puteri nebănuite. Iar Floriile le aduc în centrul atenției.
Duminica Floriilor marchează momentul intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim. Unica dată când Fiul lui Dumnezeu a acceptat să fie aclamat drept Împărat. În timpuri străvechi, sărbătoarea era dedicată zeiţei romane a florilor, Flora. În tradiţiile popu­lare româneşti, Floriile se serbau în două zile. Sâmbăta Floriilor sau Moşii de Florii, închinată morţilor, ca zi a neamului şi a pământului. Și Duminica Floriilor sau Staurele Floriilor, ziua renașterii naturii, a vegetației. Acum sunt sărbătoriți toți cei ce poartă nume de flori. Deși, pe vremuri, se celebra doar onomastica celor cu nume de Florin, Florina și derivatele acestora.
Salcia este vedeta sărbătorii de Florii
Se spune că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Sfânta Fecioară să treacă apa unui râu. De aici sărbătorirea cu fast a acestui arbore în Duminica Floriilor. În această zi, știută și drept Duminica Stâlparilor, se sfinţesc, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, așa-numiții mâțișori, care se împart creştinilor pentru a le pune la icoane, la uși și la ferestre. Preoții le ţin în mâini, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Această zi sfântă este și preambulul Săptămânii Patimilor, începutul ritualului pascal, care ține până la Înălțare, la toți credincioșii creștini.
Floriile aduc noroc
Încă din Sâmbăta Floriilor, trebuie respectate o serie de ritualuri menite să atragă norocul, sănătatea și bunăstarea. Seara, fetele pun sub un păr altoit o oglindă şi cămaşa pe care o vor îmbrăca a doua zi, așa încât, la răsăritul soarelui de Florii, razele să mângâie obiectele și să le încarce cu magie. Astfel, vor fi mai sănătoase, mai frumoase și mai atrăgătoare în ochii flăcăilor. Se mai spune că în această zi morţii aşteaptă la porţile raiului. De aceea li se și dă de pomană. În Duminica Floriilor, se curăţă mormintele și împodobesc cu mâțișori. Toți cei ce au purtat șnurul de mărțișor, îl agață acum în pomi și își pun dorințe. Mai există credința că dacă te împărtășești în Duminica Floriilor și îți pui dorințe când te afli în fața preotului, acestea se împlinesc. De te încingi cu ramuri de salcie, nu te mai doare mijlocul tot anul. În plus, ca să-ți fie bine, e obligatoriu să fii fericită de Florii. Nu te spăla pe cap în această zi, dacă nu vrei să albești înainte de vreme. Sașii păstrează tradiţia de a planta un pom de Florii.
(I. M.)

Recomandările redacției