Dimineața, dacă locuiești în centru și nu te trezește alarma, te trezesc decibelii emiși din …cavitatea bucală a polițistului local care dirijează traficul, doar că nu din corzile vocale, ci din fluier. În ultima perioadă, datorită lucrărilor de reabilitare ce sunt efectuate în centrul Aradului, spațiul auditiv ne este inundat de țiuitul fluierelor polițiștilor ce dirijează circulația mașinilor și a pietonilor. Bineînțeles, semnalele polițistului care dirijează circulația sunt însoțite de fond sonor și au următoarele semnificații: brațul ridicat vertical semnifică „atenție, oprire” pentru toți participanții la trafic care se apropie, cu excepția conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în condiții de siguranță; brațul sau brațele întinse orizontal semnifică „oprire” pentru toți participanții la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcția sau direcțiile intersectate de brațul sau brațele întinse; balansarea cu brațul, pe verticală, a unui dispozitiv cu lumină roșie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnifică „oprire” pentru participanții la trafic, spre care este îndreptat; balansarea pe verticală a brațului semnifică reducerea vitezei; rotirea vioaie a brațului semnifică mărirea vitezei și grăbirea traversării drumului de către pietoni; polițistul care dirijează circulația poate face semn cu brațul ca vehiculul să avanseze, să depășească, să treacă prin fața ori prin spatele său, să îl ocolească prin partea sa stângă sau dreaptă, iar pietonii să traverseze drumul ori să se oprească.

În continuare, în Regulamentul de organizare și funcționare a poliției locale emis de Guvernul României, se arată că la efectuarea comenzilor prevăzute de alineatele precedente, polițistul poate folosi și fluierul, dar nu zice ca polițistul poate abuza de fluier.

Fluiere de 16.800 de euro

De ce să investești în construirea de școli sau spitale în zonele rurale, când se pot achiziționa fluiere cu nici mai mult nici mai puțin de 16.800 de euro. În vara anului trecut, Primăria Capitalei a cumpărat fluiere de 16.800 de euro pentru pompieri și polițiști. Achiziția a fost criticată de opoziție, având în vedere utilitatea acesteia, dar și prețul. Un fluier cu șnur cumpărat prin SEAP a costat 39 de lei.

Primăria Capitalei a cumpărat 2.000 de fluiere care sunt sau nu folosite de către angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti. Investiţia se ridică la suma de 16.800 de euro și a atras critici din partea consilierului local USR la sectorul 1, Clotilde Armand, scrie libertatea.ro. Valoarea unui fluier este de 39 de lei, astfel că toată investiţia, pentru 2.000 de fluiere, se ridică la suma de 16.800 de euro, arată datele Sistemului Electronic de Achiziţii Publice. „Fluierul are un cordon din nailon prins cu o carabină metalică de fluier cu o lungime de minim 50 cm. Este destinat în activităţile speciale ale Poliţiei, IGSU, unităţi de descarcerare, SMURD”, se arată pe portalul SEAP. În loc de concluzie, rămânem cu întrebarea: ce ne-am face fără fluiere? Circulația rutieră ar fi un dezastru, șoferii semi-surzi ar provoca accidente în lanț, iar pietonii care ascultă muzică la căști n-ar știi când să treacă strada.

Recomandările redacției