fmiAutoritățile de la București trebuie să adopte măsuri pentru a compensa scăderea veniturilor ca urmare a amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibili, în vederea atingerii țintei de deficit de 2,2% din PIB, a arătat, luni, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI în România.

‘Semnarea bugetului pe 2014 de către președintele Traian Băsescu este un pas bine venit. Pentru atingerea țintei de deficit de 2,2% din PIB vor trebui adoptate măsuri pentru a compensa scăderea veniturilor ca urmare a amânării majorării accizei la combustibili cu trei luni. Autoritățile au cerut să discute astfel de măsuri cu staff-ul FMI în luna ianuarie în vederea combinării
primei și celei de-a doua revizuiri a programului economic susținut de acordul stand-by. O misiune a FMI este programată să ajungă la București în luna ianuarie’, arată Tolosa.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, în 19 decembrie, într-o conferință de presă, că a promulgat bugetul de stat pentru anul viitor în condițiile în care Executivul a fost de acord cu amânarea, pentru trei luni, a intrării în vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant — motorină și benzină.

La începutul lunii decembrie, șeful statului arăta că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană din cauză că Guvernul și-a asumat majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți/litru.

Băsescu a subliniat, la vremea respectivă, că nu-și va asuma această măsură, pe care a catalogat-o „antieconomică, împotriva intereselor României și împotriva șanselor de relansare a economiei”.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat, în aceeași zi, că acordul României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) nu mai este operațional în condițiile în care Memorandumul cu instituția financiară internațională nu se poate încheia dacă nu este semnat de președintele Băsescu.

În 18 decembrie, Traian Băsescu a promulgat Legea privind ratificarea Aranjamentului stand-by de tip preventiv dintre România și Fondul Monetar Internațional, convenit prin Scrisoarea de intenție semnată de autoritățile române la București la 12 septembrie și aprobată prin Decizia Consiliului directorilor executivi ai Fondului Monetar Internațional din 27 septembrie. AGERPRES/

Recomandările redacției