Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad înregis­trează în ultima vreme tot mai multe cazuri de varicelă. Cei mai afectaţi sunt de obicei copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani. „În luna noiembrie a anului trecut, când avem o raportare completă, au fost înregistrate 56 cazuri de varicelă. Grupa cea mai afectată este cea a copiilor cu vârste de 5 – 9 ani, cu 19 cazuri. Au fost înregistrate chiar trei cazuri a unor copii de sub un an de zile. De asemenea, s-au mai raportat şi 17 cazuri de infecţii la adulţi. Pe luna decembrie a anului trecut avem raportate până în acest moment 24 de cazuri, însă raportarea este incompletă“, ne declară dr. Dana Cârnaţu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad. Medicii atrag însă atenţia că numărul cazurilor va exploda. „Ca să vă faceţi o idee cu câte cazuri ne vom confrunta, în luna februarie a anului trecut au fost raportate 153 de îmbol­- năviri, însă anul acesta numărul pare să fie mai mare“, atrage atenţia dr. Dana Cârnaţu.
Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie. Majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de cinci ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicații.
Vaccinul lipseşte din schema naţională de imunizare
Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națio­nală de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii patru ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44%. Pentru a preîntâmpina izbucnirea unor epidemii, Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a copiilor împotriva acestei boli. „Faptul că un vaccin, așa cum este cel împotriva varicelei, este opțional, nu înseamnă că acesta este mai puțin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să își protejeze copiii și mai bine. Vaccinarea este o investiție în sănătate. Efortul de a face un vaccin la timp înseamnă atât siguranța copilului în fața bolilor infecțioase, evitarea unor complicații care pot apărea în urma contactării bolii, cât și siguranța altor membri ai familiei”, declară dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naționale de imunizare se află Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.
Adrian Cotuna

Recomandările redacției