Scheletul unui papagal gigant, de un metru înălţime, care a trăit în urmă cu 19 milioane de ani, a fost descoperit în apropiere de St. Bathands, în Noua Zeelandă, scrie Mediafax.
Având în vedere dimensiunile impresionate, se crede că pasărea nu putea să zboare şi era carnivoră.
Pasărea preistorică avea o greutate de aproximativ șapte kilograme, fiind de două ori mai mare decât un Kakapo, al doilea cel mai mare papagal din lume, scrie BBC.
„În prezent, nu mai există niciun alt papagal gigant în lume. Desco­pe­rirea este una semnificativă”, a decla­rat profesorul Trevor Worthy, paleonto- log la Universitatea Dlinders din Austr­alia şi autorul studiului despre papagalul uriaş.
Ciocul papagalului era atât de mare și de dezvoltat încât putea „sparge orice întâlnea”, susţine şi Mike Archer, profesor la Universitatea din New South Wales, Australia.
Oamenii de ştiinţă susţin că, cel mai probabil, papagalul nu era agresiv, având în vedere că nu avea prădători naturali. „Pasărea uriaşă stătea la sol, plimbându-se şi mâncând”, a adăugat profesorul Archer.
St. Bathans din Noua Zeelandă, una din cele mai vizitate zone de pe insulă, este o zonă cunoscută pentru abunden­ţa de fosile din Epoca Miocen, care a început în urmă cu 23 de milioane de ani şi s-a încheiat în urmă cu aproximativ 5.3 mili­oane de ani.

Recomandările redacției