Clădirea fostului cinematograf „Solidaritatea” din cartierul Gai a fost transformată în centru cultural, la 85 de ani de la darea sa în folosinţă, aici urmând să se desfăşoare evenimente cultural-artistice şi nu numai.

Noul centru cultural a fost inaugurat, sâmbătă, cu ocazia Zilelor Cartierului Gai, când a găzduit şi primele evenimente, un vernisaj de pictură şi fotografie, un simpozion şi un spectacol artistic.

În ultimii ani, din lipsa fondurilor, clădirea a fost abandonată şi s-a degradat, însă, după preluarea de administraţia locală a cinematografelor de la RADEF, s-a luat decizia de a fi modernizată.

În clădire a fost amenajată o sală pentru expoziţii şi o sală unde pot fi realizate diferite proiecţii, dar şi spectacole.

Prezent la inaugurarea clădirii, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, a precizat că îşi doreşte ca acest centru să atragă cât mai multe personalităţi, atât din cartier cât şi din oraş.

„Această clădire a fost ruinată. Administraţia locală a investit în modernizarea ei şi sperăm să devină un model, un centru care să păstreze identitatea cartierului şi care să se dezvolte în beneficiul cetăţenilor”, a spus Levente Bognar.

La rândul său, istoricul Horia Truţă a propus ca această clădire să se numească Centrul cultural „arh. Silvestru Rafiroiu”, în memoria arhitectului care a proiectat-o şi care a realizat şi alte lucrări de referinţă pentru municipiul Arad.

Odată cu inaugurarea centrului cultural din Gai au fost programate mai multe activităţi culturale.

Unul dintre acestea a fost vernisajul expoziţiilor de pictură a membrilor Cenaclului „Ion Andreescu”, Aneta Filip, Maria Furnea, Pavel Jurik şi Liviu Leonte. De asemenea, artiştii Foto Club Arad au expus mai multe fotografii.

În cadrul aceleiaşi manifestări a avut loc simpozionul „Gaiul de ieri şi de azi”, moderat de dr. Doru Sinaci și prof. Horia Truță, în cadrul căruia au fost prezentate comunicări având ca temă cartierul Gai.

Evenimentul de sâmbătă s-a încheiat cu un spectacol susţinut de elevii Şcolii Populare de Artă Arad, coordonator prof. Marioara Miclea şi grupul coral al Colegiului „Csiki Gergely”, instructor prof. Szabo Csilla.

La inaugurarea centrului cultural din Gai au participat senatorul Constantin Traian Igaș, deputatul Claudia Boghicevici, oameni de cultură și numeroși locuitori ai cartierului.

 

De la cinematograf, la baie publică şi centru cultural

 

Cinematograful „Solidaritatea” din Cartierul Gai a intrat, la sfârşitul anului 2013, în patrimoniul municipiului Arad.

Cladirea a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu şi a funcţionat ca şi cinematograf, în această locaţie fiind proiectate, în perioada 1929-1930, filme mute şi în anul 1933 primul film sonor românesc, „Insula şerpilor”.

În 1939, în urma unui studiu realizat de Primărie, clădirea cinematografului din Gai, modernă pentru acea vreme, cu un etaj şi terasă exterioară, a fost tranformată în baie publică, fiind dotată cu cabine, vane, duşuri, garderobă şi chiar un bazin de înot.

Pe parcurs, băile devenind nerentabile, în anul 1939, Primăria a cedat printr-o decizie, edificiul pentru a fi transformat, din nou, în cinematograf.

Ultimul film a rulat în această clădire în anul 1995, de atunci ea fiind abandonată.

 

Recomandările redacției