De câțiva ani, fotbalul în primele două eșaloane fotbalistice încep și se termină la temperaturi de incubator. E unul dintre multele lucruri pe care românii încearcă să-l copieze din Occident, dar nu le iese până la capăt. Uneori, chiar pe dos. Liga 1 are mai nou sezon regulat, play-off și play-out, în concluzie o grămadă de meciuri. Nu e deloc ușor, mai ales că jucătorii formațiilor din elită au ajuns să aibă maxim o lună liberă pe an. Două săptămâni în vară și tot atâtea iarna.
Dar, până la urmă, sacrificiul e oarecum justificat în Liga 1. Cele mai slab cotate formații, adică nou-promovatele se aleg cu cel puțin 1 milion de euro din drepturi TV, pentru ca teamurile ce escaladează vârful în anul precedent să încaseze 1,6-1,7 milioane de euro. Pe praful din fotbalul românesc, acești bani țin practic în viață întreg fenomenul.
Mai jos, însă, e jale. Răzvan Burleanu era convins că, lipind seriile în Liga a II-a, va face și din acest eșalon un mic El Dorado. Doar că președintele Federației Române de Fotbal a dat chix. Televiziunile nu au fost convinse că Liga a II-a merită mai mult decât o jumătate de milion de euro, sumă ce se împarte la toate echipele. În număr de 20. Adică 25 de mii de euro de combatantă, bani mărunți la acest nivel.
Însă, chiar dacă este total nerentabil, eșalonul secund este de-a dreptul chinuitor ca program. În total, sunt 38 de etape ce demarează și se sfârșesc pe caniculă. August-iunie e mai precis calendarul unui sezon de Liga a II-a, cu două luni și jumătate (început de decembrie – final de februarie) de vacan­ță. Nu mai contează că de vreo zece ani încoace iernile sunt tot mai blânde și, teoretic, mai pot fi „înghesuite” trei-patru runde în acest interval, căci FRF-ul e fanul „intermediarelor” tot pe temperaturi de la 25 de grade Celsius în sus.
Un astfel de campionat s-a pus în mișcare weekendul trecut, cu debutul nefericit al UTA-ei. Daco-Geții din Colentina au fost mai inspirați decât noua echipă marcă înregistrată Ionuț Popa și ceva ne spune că mult încercații suporteri ai „Bătrânei Doamne” vor avea parte de un nou sezon zbuciumat. Chiar dacă revenirea echipei din „exil” de la Șiria va readuce la stadion o parte dintre suporterii pierduți pe traseul până în comuna de baștină a lui Ioan Slavici, ceva ne spune că „sinteticul” de calitate îndoielnică de pe „Motorul” îi va penaliza pe „roș-albi”.
În primul rând, pentru că aceștia vor fi obligați să se antreneze doar pe suprafața artificială dacă vor să fie mai obișnuiți decât adversarii, dar asta înseamnă articulații solicitate la maxim. Picioarele vor fi mai grele, iar o formație ce știe ce vrea și a acționat în consecință prin achiziții de top, poate pleca fără probleme cu punct(e) din Aradul Nou.
Grupări de tradiție precum Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești, FC Argeș, Poli Timișoara (la pătrat), Farul Constanța sau Ripensia, la care se adaugă deja cea mai veche dintre ele, UTA, cresc automat miza și interesul în eșalonul secund. La acestea se adună grupări fără firme luminoase, ca Snagov, Energeticianul sau Chindia Târgoviște, care sunt echipate pentru a răsturna calculele hârtiei. Până una alta, „caravana” ligii a doua a plecat la drum la temperaturi de incubator, urmând ca promovatele să le aflăm tot cu șepcuța albă pe cap, chiar de Ziua Copilului. La anul.

Recomandările redacției