Birocraţia din ministere este greu de combătut, câtă vreme multe dintre funcţiile importante sunt ocupate în urma unor hotărâri judecătoreşti, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Probleme cu birocraţia vom avea câte sute de ani va fi statul român. (…) Nu se va termina vreodată, dar sper că se va îmbunătăţi în mod semnificativ activitatea. Să nu uitaţi că – şi nu sunt eu cel care critică acest sistem – în acest moment sunt câştigate toate procesele pentru cei pe care Guvernul din 2009 i-a schimbat din funcţie, că orice fel de funcţionar îl atingi şi cu o floare, merge şi, la prima înfăţişare, judecătorul îi dă dreptate şi trebuie să-i dai şi banii înapoi pentru cât n-a muncit, să-l pui şi într-o funcţie mare, aşa încât lucrurile sunt mai complicate decât par. Nu suntem o firmă privată. Sigur, eu cred foarte mult în protecţia împotriva abuzurilor comise de miniştri sau de şefi, dar de multe ori cădem în extrema cealaltă”, a spus Ponta.

La remarca moderatorului, că nu va sta ţara în loc din cauza că funcţionarii dau în judecată Guvernul, premierul a replicat: „Veţi fi uimit, dar stă”.

„Veţi fi uimit câte funcţii importante de conducere sunt ocupate în urma hotărârilor judecătoreşti, nu sunt ocupate nici prin concurs, nici prin asumarea răspunderii ministrului care îi numeşte sau a primului-ministru. Sunt ocupate prin hotărâri judecătoreşti. Dacă vreţi să ştiţi, mi-aţi dat o idee bună, o să fac o statistică. În România oamenii sunt numiţi în administraţia centrală prin hotărâri judecătoreşti”, a explicat Victor Ponta.

El a afirmat că în administraţia publică nu s-au făcut noi angajări, date fiind restricţiile în vigoare, iar dacă sunt „posturi interimare”, ele sunt ocupate de cei aflaţi deja în sistem.

Premierul Victor Ponta le-a reproşat membrilor Cabinetului său, implicit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, că sunt „sclavii” unui aparat birocratic din ministere şi nu a exclus posibilitatea unor demiteri, după apariţia în presă a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind concedieri colective la companii energetice, retras ulterior la cererea şefului Guvernului.

Joi dimineaţa, Biroul de presă al Executivului transmitea că proiectul vizând restructurarea sau reorganizarea unor companii de stat, ce presupune concedieri colective până în 2018, nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta, premierul Victor Ponta cerându-i ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să-l retragă de pe site-ul instituţiei şi să clarifice acest subiect, precum şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Cabinetului.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă ce prevedea că 15 societăţi din domeniul energetic vor aplica programe de restructurare/reorganizare ce vor presupune concedieri colective până în 2018, salariaţii disponibilizaţi urmând să beneficieze de măsuri de protecţie socială, a fost publicat miercuri pe site-ul Ministrului Economiei.

Vosganian a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Executivul nu are în vedere demararea unui proces de disponibilizări, ci va prelungi o formă de protecţie socială prevăzută de o ordonanţă de urgenţă adoptată în 2006 şi care a expirat în 2012.

„OUG de care vorbim este de fapt o prelungire a unor termene care s-au dat prin OUG 116/2006 şi care a fost actualizată în mai multe rânduri, inclusiv prin OUG 85 din 30 iunie 2009. În mare, textul ordonanţei este acelaşi, şi anume are în vedere că eforturile de restructurare, în situaţia în care vor duce la concedieri colective, salariaţii respectivi să beneficieze de o formulă de protecţie, care să aibă în vedere fie plăţi compensatorii, fie indemnizaţie de şomaj”, a declarat Vosganian, după şedinţa de Guvern.

El a arătat că OUG 85/2009 a expirat la 31 decembrie 2012 şi, „la solicitarea partenerilor sociali”, acest termen urma să fie prelungit până în 2018.

Guvernul va prelungi prevederile unei ordonanţe de urgenţă din 2006 vizând protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, a afirmat şi premierul Victor Ponta, respingând aserţiunile din presă vizând demararea unui program de concedieri în companiile energetice.

 

Recomandările redacției