Cea de a opta ediție a Pomenii Porcului de la Pecica, cu concursul gastronomic tradițional a reunit patru din Ungaria, una din Curtici și cinci locale – în total zece echipe.
La evenimentul din acest an s-au înscris pompierii din Bătania (Battonya, Ungaria, oraș înfrățit cu Pecica), reprezentanții comunelor Telekgerendás (Békés), Csanádpalota și Domaszék din țara vecină, Primăria Orașului Curtici și echipele locale: Ghiță Măcelaru’ din Pecica, Gladiș Family, Poliția Locală, organizația locală a PNL și cea a PSD.
Concursul gastronomic deja-tradițional a început după ridicarea ceții dense, cu deschiderea făcută de primarul Petru Antal și rugăciunea preoților, maestru de ceremonii fiind și în acest an actorul arădean Zoltán Lovas. Măcelarii echipelor au sacrificat, pe rând, porcii asomați și s-au apucat de curățat și tranșat animalele. Echipa din Telekgerendás (din care au făcut parte și pecicani) a atras privirile prin implicarea celor mici: trei copii mici ai membrilor echipei fiind dornici să ajute și ei.  Pecicanii care au vrut să vadă cum se respectă tradițiile locale au fost serviți cu sânge prăjit cu ceapă, ficat prăjit, cozonaci, ceai, cafea, vin sau țuică fiartă.
Concurs de făcut
cârnați
Pentru prima dată s-a organizat și un concurs de făcut cârnați, coordonat de fondatorii Asociației Pro Pir Kult din Turnu: Tóth Piroska și Suttyák András, unde două echipe locale și două maghiare s-au întrecut contra cronometru. Cei mai buni s-au dovedit a fi cei de la Ghiță Măcelaru’ de la Pecica: cu aproape cinci metri de cârnați preparați în jumătate de minut, urmați de cei din Békés, Bătania și Gladiș Family.
Cei trei membri au juriului: consilierul local Halasi Andrei, Suttyák Andrei și Turóczi Ladislau au urmărit cu atenție modul de lucru al echipelor. Câștigătorii au fost aleși la ora 14.00.
Echipa din Békés a fost premiată pentru igiena în modul de lucru, Ghiță Măcelaru’ pentru modul de promovare, Domaszék pentru veselie (având alături o formație de țitere), Csanádpalota pentru unitatea echipei, PNL pentru viteză, PSD pentru tranșare și decorarea mesei în mod tradițional, Gladiș Family pentru cea mai frumoasă prezentare, Primăria Orașului Curtici pentru caltaboșii cu boia, Poliția Locală Pecica pentru meticulozitate, iar Pompierii din Bătania pentru modul de organizare.
Primarul Petru Antal și viceprimarul Miodrag Stanoiov au felicitat echipele și le-au înmânat câte o diplomă, o sticlă de vin și suveniruri sub forma unor magneți hand-made.
Toată lumea s-a ospătat apoi cu varză cu carne, iar seara a avut loc o cină festivă cu participarea membrilor echipelor, a invitaților și a organizatorilor.
Cunoscut și ca Ziua Măcelarului, evenimentul este organizat de Primăria Orașului Pecica și Consiliul Local și are loc încă din anul 2010, când a fost organizată cadrul unui proiect transfrontalier finan­țat de UE.

Recomandările redacției