La o zi după o altă ședință CLM, consilierii au fost convocați din nou pentru a discuta problema deșeurilor din Arad. La ședință au participat cei doi viceprimari, un consilier UDMR, consilierul independent Marin Lupaș, zece consilieri PNL și trei aleși PSD.

Pe ordinea de zi se aflau trei proiecte, cărăra li s-au mai adăugat încă trei ulterior. Primele trei sunt cele mai importante, care vizează aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activității de sortare a deșeurilor reciclabile în Stația de Sortare Arad, cel de-al doilea era axat pe aprobarea încheierii actului adiţional nr. 17/2018 la contractul de concesiune nr. 6863/25.07.2002, pentru reglementarea activităţii de depozitare a deşeurilor în depozitul conform S.C. FCC Environment România S.R.L S.R.L., iar al treilea se referea la mandatarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor să aprobe modificarea tarifelor de salubrizare practicate de către S.C. RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. pentru activitatea de colectare și transport a deșeurilor municipale, în baza Contractului de delegare prin concesiune nr. 1603/24.10.2017.

Proiectele au fost blocate, deocamdată, la fel și banii

Un lucru bun de menționat ar fi faptul că aceste proiecte aveau nevoie de o majoritate de două treimi pentru a putea fi adoptate, lucru ce nu s-a întâmplat. Consilierii PSD s-au abținut de la vot, blocând astfel proiectele. Acest refuz reprezintă un risc major pe care primele două proiecte îl au acum, deoarece se pot pierde banii europeni pe care Aradul i-a primit pentru gestionarea problemei deşeurilor menajere.

Cu toate că secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a intervenit și a încercat să îi facă pe consilieri să voteze proiectele, aceștia au fost de neclintit. Motivația lor vine din partea consilierului Ilie Cheșa, care a întrebat dacă „în contractul cadrul care s-a încheiat acum un an de zile, este specificat că timp de trei ani de zile nu este voie să se modifice preţurile”.

Se modifică tariful

Ca răspuns la întrebarea consilierului PSD, a venit o explicație din partea Elenei Protaru, director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei: „Modificarea la tarif la depozit este generată doar de prevederea articolului din Ordonanţa de Urgenţă 74, care introduce economia circulară, care înseamnă 30 de lei adăugaţi la tarif pentru cantitatea de deşeuri ce se depozitează în ASA. Această ordonanţă 74 a modificat prevederile OUG 196 pentru Fondul de Mediu. În anii precedenţi, chiar şi anul trecut, am venit în faţa dumneavoastră cu o creştere de 80 de lei. Legislativul a intervenit, a modificat această prevedere şi a amânat-o până la 1 ianuarie 2019, când o şi diminuează pentru anul 2019 la 30 de lei, iar începând cu 2020 – la 80 de lei pe tonă.”

Acest răspuns a fost neconvingător pentru cei trei consilieri, care nu s-au înduplecat. Oricum, în ciuda acestor abțineri, proiectul privind majorarea cu 30 de lei/tonă a tarifului pentru deşeurile depozitate la FCC a fost adoptat cu o majoritate simplă.

Efectul acestor abțineri este faptul că nu există un operator economic care să poată fi autorizat să opereze în Staţia de sortare. Această situație, cel mai probabil, va duce la convocarea unei noi ședințe de CLM.

 

 

Recomandările redacției