Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Arad, doctorul Gheorghe Domşa, a fost demis din fruntea instituţiei pe care o conduce de mai bine de zece ani. De fapt, realitatea pare desprinsă dintr-o poveste absurdă provocată tocmai de către conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, deoarece Domşa a fost demis şi… nu prea. În locul său, în fruntea CAS Arad, a fost numit… tot el. Este adevărat însă că de data aceasta ca interimar până la organizarea unui alt concurs de ocupare a posturilor, când în cursă se va înscrie tot Domşa, având cele mai mari şanse. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu vreo doi ani de zile, atunci când la concursul organizat la nivel naţional pentru ocuparea posturilor de conducere a caselor de asigurări, Gheorghe Domşa a obţinut cel mai mare punctaj pe ţară.

Deşi situaţia, în mod evident, este una absurdă şi nu prea pare să facă mult bine activităţii CAS, Gheorghe Domşa se arată diplomatic la adresa şefilor săi. „Aceasta este decizia luată la nivel central şi nu am ce să fac. Activitatea noastră, la Arad, nu este dată peste cap. Probabil în celelalte judeţe sunt ceva probleme din cauza deselor schimbări ale conducerilor caselor de sănătate. Indicatorii de performanţă au fost modificaţi şi chiar dacă aveam un contract de management în urma câştigării unui concurs, modificarea acestora reprezenta o clauză care ducea în mod automat la încetarea contractului. Am fost demis, însă la câteva minute am fost numit cu delegaţie până la organizarea unui nou concurs, unde cel mai probabil voi participa din nou“, ne-a declarat Gheorghe Domşa.

În urma actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale preşedinţilor-directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate au încetat în data de 30 septembrie 2015.

Până la organizarea concursurilor de ocupare a acestor funcţii, au fost numiţi preşedinţi-directori generali interimari, persoane care îndeplinesc condiţiile necesare pentru această funcţie.

Conform CNAS, modificarea, în proporţie de peste 50% , a indicatorilor de performanţă generali şi specifici şi a cerinţelor specifice postului de preşedinte-director general  s-a realizat ţinând cont de actualele obiective ale sistemului de asigurări sociale de sănătate.

„Am considerat  necesară această redefinire a obiectivelor, indicatorii de performanţă erau perimaţi. Preşedinţii-directori generali revocaţi din funcţie au posibilitatea să participe la concursurile care vor fi organizate pentru ocuparea acestei funcţii în concordanţă cu noii indicatori”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Actualizarea indicatorilor s-a realizat cu precădere ţinând cont de gradul actual de informatizare a sistemului asigurărilor sociale  de sănătate.

Introducerea cardului naţional de sănătate dă o nouă dimensiune activităţii caselor de asigurări de sănătate din punct de vedere al monitorizării, evaluării, validării şi decontării serviciilor medicale.

Îmbunătăţirea colaborării cu furnizorii de servicii medicale în interesul asiguraţilor este un obiectiv prioritar al sistemului de asigurări de sănătate.

Creşterea responsabilităţii şi a transparenţei în utilizarea eficientă a fondurilor din sistem, precum şi a  disciplinei contractuale şi financiare, sunt alte priorităţi transpuse în actualii indicatori de performanţă.

Totodată, se urmăreşte responsabilizarea preşedinţilor-directori generali, manageri locali ai sistemului public de sănătate, prin operaţionalizarea şi cuantificarea mai clară şi obiectivă a rezultatelor activităţii lor. Astfel, numărul indicatorilor de performanţă a crescut de la 65 la 111.

Recomandările redacției