falca-proca stadion uta proiectDupă o perioadă destul de lungă în care a evitat să discute în cadrul oficial despre UTA, primarul Aradului a oferit câteva lămuriri așteptate în dezbaterea inițiată de SCU pe tema UTA Bătrâna Doamnă, idee pe care nu mai e un secret că a susținut-o. Gheorghe Falcă a vorbit, ieri, despre un proiect amplu dedicat UTA-ei, s-a referit la cele trei stadioane dispărute în mandatul lui (două sunt deja istorie, al treilea e pe punctul să le urmeze), dar și la relația dintre mediul politic și fotbal. Voalat sau direct, edilul a făcut și trimiteri la ultimii patru ani din viața UTA-ei.
„Simbolurile locale se apără”
„Simbolurile naționale, jude­țene sau locale se apără, se întrețin și, evident, se promo­- vează. Au existat simboluri și până înainte de 1989, unele au rămas și după acest moment, altele nu, funcție și de mâna pe care a căzut acel simbol. Aradul a avut un mare simbol, Fabrica de Bere, a dispărut. Fabrica Strungul era simbol al economiei. Aradul e un simbol, ca oraș, dar, statistic dispărusem mult în jos de la jumătatea clasamentului în țară. Fotbalul, cu toate simbolurile lui a ajuns în mâini private și responsabilitatea e a celor care le coordonează. Ca în toată țara, politizarea unor sisteme a făcut să nu avem discernământ între atribuțiuni, responsabilitate, respect și cinste. Am trăit și momente mai frumoase, și mai urâte, uitându-mă cu cât neadevăr se vorbea. A trebuit să plătim greu datoria altora, de peste 1 milion de euro, pentru un alt început. Trebuie să vedem ce se va întâmpla peste șase luni, un an, dacă proiectul (n.a. UTA Bătrâna Doamnă) e serios și dacă înțelegem cum e să aperi un simbol”, a punctat primarul.
Proiect concentrat pentru copiii din județ
Cum vede Gheorghe Falcă rețeta fotbalistică în Arad? „Ca om care nu se pricepe, ori cumperi, ori produci jucători. De aceea, managementul și patronatul oricărui club trebuie să cântărească: are bani să cumpere, sau are bani puțini, dar știe să facă selecție? Trebuie gândit un proiect cu bază sportivă adevărată, cu sateliți în județ, fără miză să aducă jucători din Argentina, ci de a-i selecta de la Sebiș, sus spre Hălmagiu și până la Craiva, din zona Lipova, Petriș, Zăbrani, zona Pecica, de la Chișineu-Criș până la Zerind. Astfel, apare o strategie de promovare a copiilor care nu mănâncă McDonald’s ci au proteina locală. Fiecare are rolul lui, patronatul trebuie să explice ce parcurs are proiectul, suporterii vin cu susținerea, administrația locală are partea ei de susținere, e inclusă şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Ca o construcție piramidală. M-am bucurat că domnul Meszar a prezentat cifra „0” în dreptul datoriilor la stat. Când e așa, administrația poate finanța. Administrația finanțează aproape totul în sistemul de fotbal, cu excepția salariilor, banilor pentru arbitri și primelor de joc. A făcut pasul (n.a. la UTA) atât timp cât clubul nu a avut datorii la stat”, a explicat Falcă.
„Pata pe care n-o pot șterge, dar realitatea e alta”
Edilul a atins subiectul stadioanelor din Arad. Vagonul și Strungul au căzut în timpul manda­tului său, Constructorul (Telecom) e pe cale să fie ras pentru a face loc unui hypermarket. „Deși nu voi șterge pata că primarul Falcă a demolat Vagonul, Strungul și, în curând, Telecom, realitatea nu e asta. Dar eu nu am cum s-o șterg. Vagonul nu mai avea autorizație de funcționare și nici nu mai putea primi. Strungul era privat, era retrocedat familiei Neuman. La fel și Telecom, Consiliul de conducere al Romtelecom, compus din oameni politici, a decis vânzarea. Politizarea a făcut să existe o ruptură între ce s-a întâmplat și ce s-a transmis pu­blicului. Nu voi intra într-un joc folosind aceste simboluri în zona electorală, primarul trebuie să primească voturi pentru ce face în întreaga comunitate. Noi putem să ne respectăm susți­nerea financiară și să îmbunătățim bazele sportive. De aceea am început acest proiect (n.a. pentru stadionul Francisc Neuman), care avea două dimensiuni, peste 12,000 de locuri și peste 17,000 de locuri. La a doua dimensiune, surprinzător, nu pri­meam avizul pentru competițiile mari decât tot pentru 12,000 de locuri. Aşa, am optat pentru stadion cu muzeu și hotel. Am rea­lizat Motorul, am intrat în Sînnicolau, avem un teren sintetic și cele două de la ICRTI. Ce putem face cu Telecom? Nu le pot anula investiția, dar pot recomanda să construiască încă două terenuri lângă cele de la ICRTI. Dacă mai face și primă­ria două, avem șase terenuri pentru constituirea unui Centru de Copii și Juniori puternic”, a spus Gheor­ghe Falcă.
„Pasiune și local”
Primarul și-a continuat ideea: „Dacă va reuși proiectul lui Gică Popescu, cu 8 centre regionale, noi am făcut propunerea ca unul din centre să fie realizat la Arad. Am înțeles că a apreciat înțelegerea și oferta, și ne-a nominalizat în acest sens. Vom îndeplini condițiile. Astăzi, Aradul nu are un mare finanțator pentru a susține un club. Trebuie să acceptăm că trebuie să facem acești pași într-un anumit ritm, bazându-ne pe local, pe pasiune, pe cei care au făcut performanță, pe pasiunea profesorilor și antrenorilor. Eu nu las lucrurile nespuse și îi rog pe politicenii de la masă și AJF-ul să înțeleagă că, dacă nu există parteneriat, independența e frumoasă, dar nu e benefică”.

Recomandările redacției