feies1În tradiția ultimilor ani, Național Sebiș țintește sus în eșalonul trei al fotbalului românesc. Odată cu finalizarea lucrărilor la modernul stadion de pe malul Crișului Alb, pretențiile sunt și ele ridicate, iar în această sta­giune ele s-au concretizat într-un
parcurs aproape perfect. Echipa „alb-albastră” e campioană de toamnă în seria a IV-a, cu 30 de puncte din 36 posibile, fără înfrângere la activ și doar 4 goluri încasate. E adevărat, distanța față de urmăritoare nu este mare, însă sebișenii pot fi considerați principalii favoriți la câștigarea campionatului. Chiar dacă nu are o funcție oficială în cadrul clubului, Gheorghe Feieș e principalul artizan al acestei construcții câștigătoare.
– Domnule primar, cum se face că Sebișul, ca oraș și club sportiv, e mereu la înălțime privind investițiile și implicit rezultatele?
– Discuția e puțin mai vastă, în sensul în care toate merg mână în mână. Totul se bazează pe o politică sănătoasă dusă de conducerea orașului de 20 de ani și mai mult, în care a primat dezvoltarea economică a zonei. Pornind de aici, s-au găsit fonduri pentru investiții pentru toate, cu prioritate pentru sănătate, învățământ, infrastructură: canalizare, asfaltare, dar și instituții necesare în zona noastră, servicii de SMURD, Pompieri, Jandarmi și altele. Așa că investițiile în cultură și sport, fără de care o comunitate nu are sare și piper, s-au făcut în mod natural. Avem acest club cu o echipă pe primul loc în Liga III-a, cu peste 130 de copii legitimați și echipa a doua, dar și alte ramuri sportive. Iar în ceea ce privește cultura, nu vreau decât să amintesc că anul viitor vom finaliza lucrările la Casa de Cultură, cea mai mare clădire de profil din România post-decembristă.
– Tema despre forma de organizare a cluburilor e mai actuală ca întotdeauna…
– Nu aș vrea să insist pe acest subiect. Sebișul are la dispoziție ambele forme și de drept privat și de drept public, cu mențiunea că am văzut și noi că noua conducere a Federației Române de Fotbal încurajează cluburile de drept public, ceea ce mi se pare un lucru foarte bun.
– Ați terminat și anul 2013 turul pe primul loc, dar ați pierdut promovarea. Credeți că de data aceasta veți rămâne acolo până la final?
– Lucrurile stau diferit și asta mai ales datorită antrenorului. Adrian Abrudean a făcut o echipă mai performantă, achiziţionând jucători mai serioși, mai de caracter. Apoi, a muncit excelent cu ei din toate punctele de vedere: fizic, tactic și psihologic. Sigur, conducerea a oferit și va oferi condiții de performanță, dar asta s-a întâmplat mai de fiecare dată, iar rezultatele nu au fost cele obținute în această toamnă. Și dacă tot am vorbit de caracter, vreau să dau exemplul lui Blănaru, fotbalist pe care Sebișul l-a relansat în carieră, iar recent a declarat că Pâncota a meritat promovarea.
– Apropo de bancă tehnică, conducerea Sebișului e considerată o devoratoare de antrenori…
– Nu e chiar așa. E adevărat că s-au perindat destul de mulți tehnicieni pe la Sebiș, dar majoritatea și-au dat demisia, nu i-am dat noi afară. Probabil, au și simțit că pretențiile noastre nu pot fi satisfăcute, însă noi am rămas în relații foarte bune cu absolut toți foștii noștri antrenori, fie că vorbim despre Cuedan, Pința, Nagy sau Petcuț.
– Se poate spune că punctul forte ale echipei e cuplul Bozian – Radu?
– Într-adevăr, din punct de vedere ofensiv și-au făcut excelent treaba,
s-au înțeles perfect, au mai și avut
execuții de fotbaliști adevărați. Însă, nu trebuie să uităm nici apărarea ce a încasat doar patru goluri în tot turul, între care două din faze fixe și un gol la Filiași pe care numai asistentul l-a văzut. Bineînțeles, meritele sunt împărțite și în acest caz și asta pentru că atacul și linia de mijloc a ținut suficient de mult mingea departe de buturile noastre.
– Care ar fi pe scurt strategia pentru retur?
– Deja s-a renunțat la 7-8 jucători în special din rândul celor tineri, cărora le-am dat șansa să evolueze constant la alte echipe. În locul lor vor fi aduși trei-patru fotbaliști de nivelul ligii secunde, cu care să ne acoperim toate posturile. Deocamdată nu am demarat discuții în acest sens, vrem mai întâi să definitivăm programul de pregătire pentru iarnă.
– Cum vedeți lupta în trei pentru promovare?
– O văd echilibrată, fără însă a fi speriați de UTA sau Becicherec. Îi respectăm, am vrea să credem să se va lupta doar cu mijloace cinstite și cel mai bun să joace din toamnă în Liga a 2-a. În rest, diferența o poate face oricine, conform dictonului lui Napoleon: „În raniţa fiecărui soldat se află un baston de general”.

Recomandările redacției