În era informației, când piața de produse pentru sănătate și îngrijire abundă, dar și serviciile medicale sunt diverse, există un trend pentru tratament fără doctor. Oamenii sunt nemulțumiți de serviciile de sănătate și de unii medici. Așa se face că mulți aleg să se trateze singuri pentru viroze – că tot e sezonul lor, pentru probleme gastro-intestinale sau alte afecțiuni ușoare. Mulți arădeni aleg să se trateze după ureche chiar și pentru chestiuni mai serioase, să citească pe internet sau pur și simplu să întrebe farmaciștii. La mare trecere sunt produsele naturiste și medicamentele de tratament simptomatic, care nu necesită rețetă.

„Am avut o gripă clasică chiar înainte de Crăciun, luată de la serviciu. Gripă care până când nu își face de cap nu trece, aproape orice ai face. Îi mai văd pe unii care, cum au o durere de cap sunt la medic. La gripă e bun paracetamolul, dar câteva zile tot te ține. Am luat vitamina C și ceai de echinaceea pentru imunitate și am stat înfofolită câteva zile. Pentru gripă nu m-am dus la medic, pentru că știm cu toții cam ce putem face. La fel am facut și dacă am avut probleme digestive sau de la colecist. Dar am însă probleme cu coloana și merg pentru asta la un medic. Aproape de fiecare dată este plin la cabinet“, a spus Teodora Murariu, în vârstă de 34 de ani.

„Nu mai am încredere în medici, deși știu că dacă ai o boală mai gravă trebuie să apelezi la ei. Trebuie să fii atent la cine te duci să nu îți faci mai mult rău, fie că e vorba de o lucrare dentară sau de…cancer. Avem doctori care nu ar trebui să practice, pentru că nu știu să se comporte cum trebuie cu omul. Și le dai și tot nu ai siguranța că se ocupă bine de tine. Am în familie persoane care s-au dus pentru probleme mai grave la medici de aici și fiecare a spus altceva, alt diagnostic. Ca să nu mai spun cum se bârfesc unii pe alții. Și până la urmă au plecat la Cluj, unde chiar dacă au cheltuit, situația a fost cu totul alta. Și mă refer la tratament corect, la comportamentul doctorilor și la condiții. Cum arată Oncologia de aici?! Cum arată Infecțioasele?! Acolo intri cu o problemă și ieși cu alta, sau cu mai multe. Pentru chestii care se pot trata acasă nu mă duc la medic. La viroză fac baie cu sare și eventual iau ceva pentru asta. În rest, iau în fiecare zi miere și mănânc multe legume și fructe. Toate astea te feresc pe cât se poate de medic“, povestește Alexandra T, în vârstă de 38 de ani.

„Sufăr de o boală din cauza căreia trebuie periodic să merg la medic. Până să găsesc unul care să mă trateze bine am fost pe la câțiva. Am nevoie să merg după rețete compensate și la control cam la două luni. Merg când pe privat, când pe stat. De fiecare dată când am o problemă serioasă merg la doctor. Așa e normal. Spitalele și cabinetele medicale sunt pline pentru că lumea este bolnavă“, spune Doru C, 55 de ani.

„Nu mă duc la medic decât dacă nu am încotro. Mă feresc de asta și mă tratez singur, pentru că avem la îndemână o grămadă de opțiuni și ne putem și informa. Mănânc pe cât posibil sănătos, iau ceva vitamine, mă detoxific des, iau protector hepatic și folosesc miere cu ghimbir și uneori ceaiuri. În rest, aspirina «săracului» e perfectă la răceală“, explică Mihai Neagu, 45 de ani.

Recomandările redacției