Tot mai multe accidente se întâmplă în județul nostru, chiar și de mai multe ori pe zi și de cele mai multe ori acestea nu seamănă între ele. Am fost curioși să aflăm de ce cred arădenii că accidentele se întâmplă atât de des și care ar fi cauzele principale din punctul lor de vedere.
„Eu zic că viteza e de cele mai multe ori cea care cauzează accidentele. Toți se grăbesc chiar dacă limita de viteză e clară pentru toată lumea și toată lumea ar trebui să o respecte. Sunt mulți prin oraș care se cred la cursele cu mașini, de multe ori îi văd cum trec pe viteză sau la limita culorii roșii a semaforului. Nu știu de ce lumea e atât de inconștientă și nu realizează că de multe ori e viața lor în joc”, spune Maria, 42 ani.
„Neatenția. De multe ori văd lumea cum conduce fără să acorde suficientă atenție la ce e în jur, în trafic, pe trecerile de pietoni. Pur și simplu se urcă în mașină și văd doar în față, nu stânga, nu dreapta. Eu nu îi înțeleg, ai făcut o școală pentru carnetul de conducere, păi înseamnă că știi cum să te comporți în trafic, aplică regulile. Permisul e și el o responsabilitate și dacă nu ești cerebral poți foarte ușor să distrugi niște vieți cum se și întâmplă de prea mult ori”, zicea Cosmin, 36 ani.
„Câteodată cred că după ce fac rost de permis, oamenii uită ce au învățat. Sunt multe accidente, poate mai minore, dar se întâmplă pentru că nu acordă prioritate de exemplu. Mi se pare ciudat să faci o școală și după ce o termini să nu înțelegi că semnele au aceleași valori, de multe ori oamenii cred că ei fac legea în trafic și că pot să treacă prin intersecții după bunul lor plac”, zice Camelia, 31 ani.
„Nici nu știu ce să zic. Multe accidente se întâmplă și pentru că alții consumă înainte să urce la volan, lucru foarte iresponsabil. Ei fac fix ce legea spune că e interzis, nu conștientizează că pot să pățească ei ceva, sau mai rău, să nenorocească pe cineva doar pentru că s-au crezut ei mai capabili decât sunt de fapt”, spunea Patricia, 24 ani.
„Eu nu am permis, dar îmi văd unii dintre prieteni cum greșesc de multe ori. Sunt și cei care nu o fac, dar am câțiva care iau telefonul să se uite prin el când conduc, sau se întorc să se uite în spate pe banchetă, sau pun frâna în ultima clipă, nu păstrează distanța față de cel din față sau conduc haotic. Sunt multe lucruri pe care le fac șoferii, poate ei cred că neînsemnate, dar care pot provoca un accident”, povestește Crina, 17 ani.

Recomandările redacției